SJUHÄRADSBYGDEN

Flera kommuner går back

1:41 min

Fem av åtta Sjuhäradskommuner kommer att gå back 2011 - trots att konjunkturen vänder uppåt och skatteintäkterna ökar. I flera fall kommer det att krävas kraftiga besparingar.

Eva Johansson är centerpartistiskt kommunalråd i Svenljunga som är en av kommunerna som har en hårt ansträngd ekonomi.

– Behoven överstiger och det får bli en dialog för hur vi ska klara detta, säger Eva Johansson, centerpartistiskt kommunalråd i Svenljunga.

När kommunerna nu sammanställt ekonomin för första delen av 2011 och gjort slutgiltiga prognoser för helåret framkommer det att 5 av 8 kommuner i Sjuhärad kommer att gå back i år. Dessa är Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn, Herrljunga och Vårgårda, och även 2012 räknar de flesta med att det blir underskott i kassorna.

I flera av kommunerna har man redan flaggat för nedskärningar för att få ihop ekonomin, exempelvis 8,5 miljoner ska sparas iTranemo, och Svenljunga måste kapa sammanlagt 21,5 miljoner i år och nästa för att ekonomin ska hamna i balans.

Framförallt är det inom vård och omsorgen som det sparas in, för höjda skatter är det ingen som pratar om.

Dessa ekonomiska underskott sker alltså trots att Sverige är på väg in i en högkonjunktur som ger kommunerna ökade skatteintäkter, och Svenljungas kommunalråd Eva Johansson håller med om att det kan verka paradoxalt.

– Det kan tyckas märkligt men jag tror att det finns en eftersläpning, säger Eva Johansson.