serier | recension

Stockholms 70-tal i punk-proggiga bilder

2:31 min

Kristina Abelli-Elander har varit verksam som konstnär och serietecknare i 30 år. Hon tecknade tidigt för serietidningen Galago och har bland annat gjort utställningen och seriealbumet Prinsessor utan Panik tillsammans med Gittan Jönsson. Nu kommer hon med ett helt eget seriealbum om sin ungdomstid i Stockholm: Staden... Flickorna... Tiden... tiden...

Staden, det är Stockholm, Flickorna: den väldigt unga Kristina, hennes syster och kompisar, och Tiden... ja, det där 70-talet då tydligen ALLT hände.

I Kristina Abelli-Elanders bilder är Stockholm just i förvandlingen, från sjavigt men charmigt, till ljust, fräscht och dyrt. En totalrenovering, som möter motstånd, det är almstrid i Kungsträdgården och ockupation av kvarteret Mullvaden på Söder.
   Här passerar en lång rad bekantingar från dagens kulturliv, som Marika Lagercrantz, Marie-Louise Ekman och Carl-Johan de Geer för att nämna några.

Kristina vill blir konstnär och försöker hitta sin plats i den myllrande vänsterrörelsen. Men, hon tycker FNL:arna är för präktiga, de amerikanska hippiemusikerna Hog Farm som campar i Skarpnäck, för flummiga, och ägarna av det makrobiotiska kaféet Fröet är bara för... makrobiotiska.

Dialogen flödar, de inre monologerna liksaså, och det är roligt med de banaliteter som spär ut politiken och kärleksfullt driver med det mytomspunna 70-talet. Så här kan det låta på bästa stockholmska:

--Fjodde har gjort sina berömda morotsbiffar med cashewgräddsås och knallrosa potatismos å.. men nu e morötterna slut, cashewsåsen brändes vid av Fläppen å Charlie säger att all potatis e möglig, all löken har fått svartmögel, den som e kvar alltså.
--Fjopp ge mej pengar jag går till ÅH å tjackar lite nytt.

Man skulle väl förstå hälften ungefär, om inte Kristina Abelli-Elander hade ett så tydligt tilltal, för hon pratar till den yngre generation som inte var med. Hon vill bilda oss, och gör det på ett riktigt sympatiskt sätt som inte alls känns irriterande von oben. Det är inte så att det var bättre förr, det var bara... förr. Och en liten asterisk vid "FNL-rörelsen" kan leda till fotnoten: "Googla vettja!"

Staden... Flickorna... Tiden... tiden... är ett tjockt seriealbum som räcker länge. Det är punk-proggigt tecknat med en slängighet i bilderna, en stil så tryggt förankrad i traditionen från tidningar som PUSS och Kvinnobulletinen. Ljuvlig läsning helt enkelt.