Hårt motstånd mot grekiska sparåtgärder

1:51 min

I dag inleds nya proteststrejker i Grekland. Och nu möter premiärminister Papandreou motstånd också inom sitt eget parti för de nya och ännu hårdare åtstramningsåtgärder som krävs för att landet inte ska gå i statsbankrutt.

– Vad innebär egentligen statsbankrutt? Det är ett skrämmande ord, men vi måste komma fram till vad vi har för alternativ, säger Niko, som inte vill säga vad han heter i efternamn.

Han är en av dem som sedan snart två veckor tillbaka bor i ett tältläger här mitt på Syntagmatorget i Aten, alldeles framför parlamentsbyggnaden.

Premiärminister Papandreou skulle i dag formellt ha lagt fram förslaget till ett nytt åtstramningsprogram för sin regering för vidare befordran till parlamentet. Men nu har till och med riksdagsledamöter i hans eget parti börjat varna för att svångremmen blir för stram. Ett internt möte inom partiet i går ledde inte till enighet utan ska återupptas i dag.

Åtstramningarna är ett villkor för att Grekland ska få mer nödpengar av euroländerna och Internationella valutafonden. Och utan de pengarna går Grekland i statsbankrutt redan om några veckor. Dessutom står det nu klart att Grekland behöver ett räddningspaket till, när det nuvarande löper ut om två år.

I dag går anställda i statliga företag ut i nya strejker i protest mot att statsföretag ska säljas ut för att få in en del av de pengar som behövs.

Och som om inte det vore nog pågår en öppen strid också utanför Grekland om hur nästa räddningspaket ska utformas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver att de privata långivarna ska vara med och betala för att undvika att Grekland går i konkurs. Men den Europeiska Centralbanken säger absolut nej. Det skulle kasta Europas finansiella system ut i ekonomiskt kaos, anser centralbankschefen Jean Claude Trichet.

Här på Syntagmatorget säger Niko i tältlägret att den grekiska låg- och medelklassen nu tvingas betala för ett låneberg som de inte ens visste fanns.

– Lånen togs utan att folket visste om det, så de är olagliga, säger Niko.