
Försörjs av riksdagen - trots att de slutat
Mer än hälften av riksdagsledamöterna som slutade efter valet i höstas försörjs fortfarande av riksdagen.
Henrik S Järrel (M), 62, slutade i riksdagen redan för fem år sedan och plockar fortfarande ut inkomstgarantin. I maj fick han 34 000 kronor - trots att han inte anmält sig till Arbetsförmedlingen.
– Jag tycker inte att jag behöver ha alltför dåligt samvete för att jag uppbär den ersättningen, säger han.
En granskning som Sveriges Television har gjort visar att 77 av 122 tidigare riksdagsledamöter fortfarande nu i maj fick ersättning från riksdagen. Bara under den månaden betalades över fyra miljoner kronor ut i inkomstgaranti.
Fallskärmen utnyttjas till exempel av samtliga åtta vänsterpartister som slutade efter valet 2010, 33 av de 42 socialdemokraterna och av 15 av de 29 moderater som slutade i riksdagen.
Totalt fick 136 före detta riksdagsledamöter inkomstgaranti i maj. Alltså ytterligare 59 personer som slutat tidigare än vid valet i höstas.
***
Henrik S Järrel (M), 62, slutade i riksdagen efter valet 2006. Sedan dess har han haft inkomstgaranti från riksdagen utan några sidoinkomster. I Maj fick han ut drygt 34 000 kronor brutto.
– Jag tycker inte att det är oskäligt. Jag var relativt gammal när jag lämnade riksdagen och hade suttit i femton år, säger han.
– Ju längre man suttit i riksdagen och ju äldre man är när man lämnar riskdagen desto mindre intressant blir man för den reguljära arbetsmarknaden. Men jag står till dess förfogande. Jag har gjort många ansatser att anknyta till mitt gamla yrke i tv-branschen. Jag tycker inte att jag behöver ha alltför dåligt samvete för att jag uppbär den ersättningen.
Hur aktivt har du sökt jobb?
– Jag har inte anmält mig på någon arbetsförmedling. Men jag har då och då sett eller träffat personer som har anknytning till min gamla bransch. Men det har inte varit så lätt.
***
Alice Åström (V), 51, slutade som riksdagsledamot efter valet 2010. Innan dess hade hon suttit i riksdagen i 16 år.
Nu söker hon jobb och arbetar för Vänsterpartiet i Vaggeryds kommun. Hon har också kvar ett uppdrag från regeringen där hon sitter i advokatsamfundets disciplinnämnd. För de uppgifterna dras ungefär 6 000 kronor i månaden. I maj 2011 fick Alice Åström 50 263 kronor brutto från riksdagens inkomstgaranti. Hon är den som fick ut mest pengar, efter Berit Andnor (S), 56, som fick ut nästan 60 000 kronor.
– Tyvärr var det lite oturligt för min del. För jobbet som behandlingsassistens, som jag var tjänstledig från för att sitta i riksdagen, finns inte längre, säger Alice Åström.
Det är procentuellt sett flest vänsterpartister som tar ut inkomstgarantin. Hur ser du på det?
– Det är nog något som har varit genomgående genom åren. Det tycks vara så att som vänsterpartist är man inte lika meriterade när det gäller att få andra uppdrag inom fackföreningsrörelsen och näringslivet.
Ekot
Moderaterna 15 av 29 (52%)
Kristdemokraterna 6 av 13 (46%)
Centerpartiet 6 av 13 (46%)
Folkpartiet 3 av 8 (38%)
Socialdemokraterna 33 av 42 (79%)
Vänsterpartiet 8 av 8 (100%)
Miljöpartiet 6 av 7 (86%)