Populärt att inte spara pengar på banken

Sedan den 1 juli tar kreditmarknadsbolag emot inlåning från allmänheten. Hittills har två bolag startat sparkonton, med dubbelt så hög ränta som bankernas. Intresset från allmänheten är stort.

Den 1 juli kom en ny lag som gör det möjligt för kreditmarknadsbolag att erbjuda sparkonton för allmänheten.

Garati att få tillbaka pengarna
Sparande upp till 250 000 kronor omfattas av den statliga insättningsgarantin, och därmed kan kunden vara säker på att få ut sina pengar, även om bolaget skulle gå omkull. Tidigare var det bara banker som kunde erbjuda sparkonton på det här sättet.

Hittills har två kreditmarknadsbolag börjat med inlåning, Custodia Credit och Svea Ekonomi. Båda använder de insatta pengarna i sina övriga verksamheter.

Lockat många kunder
Custodia sysslar med lån till företag och Svea bedriver bland annat inkassoverksamhet och fakturaköp. Custodia ger 4,25 procent i ränta och Svea 4 procent, och de höga räntorna har lockat oväntat många kunder.

– Vi kan ge en högre ränta eftersom vår avkastning är högre. Vi lånar ju ut samma kapital flera gånger per år, medan bankerna ger mer långsiktiga lån, villalån till exempel. Räntan på ett sådant lån ligger på omkring fyra procent, då kan banken inte ha en inlåningsränta som är lika hög, säger Stefan Rundgren på Custodia.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se