Hög ränta lockar kunder till kreditbolag

Spararnas intresse för konton med hög ränta är överraskande stort. Sedan 1 juli är det möjligt för kreditmarknadsbolag att ta emot inlåning från allmänheten med statlig insättningsgaranti. Hittills har två bolag startat sparkonton och det har kommit in mycket mer pengar än förväntat.

– Det är ett enormt uppsving på inlåning, säger Stefan Rundgren, VD på Custodia Credit.

Vad är det för kunder som kommer nu?

– Sedan den statlig insättningsgarantin kom, så är det främst privatpersoner som lånar in kapital.

Garanti att få ut pengar
Första juli kom en ny lag som gör det möjligt för kreditmarknadsbolag att erbjuda sparkonton för allmänheten. Sparande upp till 250 000 kronor omfattas av den statliga insättningsgarantin, och därmed kan kunden vara säker på att få ut sina pengar, även om bolaget skulle gå omkull. Tidigare var det bara banker som kunde erbjuda sparkonton på det här sättet.

Hittills har två kreditmarknadsbolag börjat med inlåning, Custodia Credit och Svea Ekonomi. Båda använder de insatta pengarna i sina övriga verksamheter. Custodia sysslar med lån till företag och Svea bedriver bland annat inkassoverksamhet och fakturaköp.

4,25 procent i ränta
Custodia ger 4,25 procent i ränta och Svea 4 procent, och de höga räntorna har alltså lockat många kunder. Stefan Rundgren på Custodia förklarar hur hans bolag kan ge högre ränta än de konkurrerande bankerna.

– Vilket ränteläge bankerna kan erbjuda blir deras sak att förklara. Man kan säga så här att om vår utlåning genererar en förhållandevis hög avkastning för att vi hinner låna ut motsvarande kapital flera gånger om året, så är bankerna mycket långsiktigare. Ta ett villalån, som ligger på fyra procent så kan man inte ha en inlåning som ger mer än det.

Om man sätter in pengar hos er, kan man vara lika trygg som när man sätter in pengar på en bank?

– Upp till 250 000 så är du lika säker oavsett var du har dina pengar nånstans. Däröver är det upp till var och en att bedöma vilka risker man tar. Det är klart att man ska säga att ett mindre finansbolag kan vara lite känsligare än vad en bank kan vara långsiktigt.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se