MARK

Ovanlig fisk från Fritsla förd till Universeum

1:28 min

15-årige Andreas Björklund från Fritsla fiskade upp en extremt sällsynt sibirisk stör på mete i Häggån. Nyheten spreds sig snabbt och idag kom två marinbiologer från Universeum i Göteborg för att hämta upp fisken.

Det var Andreas Björklund i Fritsla som i förrgår fick en stör på bottenmete i Häggån i Fritsla.

– Först trodde jag det var en gädda, men när vi fick in den till land trodde jag det var en haj.

Hur stören hamnat i Häggån är lite av gåta, antingen har den simmat dit eller så kan den komma från en rysk odling men frågan är då hur den förflyttat sig från en rysk odling till Fritsla och Häggån.

Att det skulle finnas en odling i svenskt vatten med sibiriska störar är ytterst tveksamt. Fast å andra sidan, så har det funnits ryska utplanteringar i Finska viken. Och där har stören siktats på 60- och 70-talet.

Att det är en fisk som är utrotningshotad och extremt sällsynt i svenskt vatten, det förstod inte Andreas Björklund, han visste helt enkelt inte vad det var han hade fått upp.

Andreas tog hem fisken och placerade den i familjens badkar där den cirka 60 centimeter långa stören simmar omkring.

Flera hörde av sig till Andreas och det blev Universeum i Göteborg som får överta fisken.

När Universeumpersonalen kom till Fritsla idag och undersökte fisken konstaterade man att det  handlar om en sibirisk stör. Stören bedömdes som frisk och vid god kondition.

– Stören har ju funnits i Europa tidigare, men har varit starkt hotad och antagligen finns det inga kvar. Var den här sibiriska stören kommer från vet jag inte men den verkar i alla fall pigg.

Är detta fascinerande för er?

– Absolut. En stör ute i det vilda som är så här liten är en sensation!

Hur stören hamnade i Häggån är en gåta.