Hundratusentals nya jobb de närmaste åren

1:26 min

Arbetsförmedlingen räknar med 107 000 nya jobb i år och ytterligare 61 000 nästa år. Det betyder att arbetslösheten kommer att sjunka ner till 6,7 procent. Och om bara några år kommer det att behövas arbetskraftsinvandring, enligt Arbetsförmedlingen.

– Jag är övertygad om att vi kommer att jobba med arbetskraftsinvandring. Det är något som vi redan i dag börjar fundera på, hur vi ska göra det, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Det är alltså glädjesiffror från Arbetsförmedlingen. Arbetslösheten kommer att sjunka från förra årets 8,4 procent ner till 6,7 procent nästa år.

Men i flera branscher är det redan brist på arbetskraft.

Det gäller bland annat it-tekniker, bygg- och anläggningsarbetare och utbildade industriarbetare.

– Vi är ganska övertygade om att vissa branscher 2013 och 2014 har problem, eftersom man i dag i vissa branscher har problem.

Det krävs arbetskraftsinvandring för att täcka behovet framöver, anser Angeles Bermudez-Svankvist. Men det handlar också om att arbetsgivarna väljer de arbetslösa som i dag ratas.

– Vi vet att personer som har gymnasium och en bra yrkeskompetens, och är akademiker, inte kommer in på arbetsmarknaden på grund av att de är utrikes födda. Arbetsgivarnas och samhällets attityd måste öppnas upp.

Bristen på arbetskraft kommer att öka. Om fyra år kommer över en halv miljon svenskar att gå i pension.

Kommer det att bli slagsmål om den bästa arbetskraften?

– Det är det redan, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.