Furtenbach: "Det handlar ju om finlir"

1:35 min

Ekots inrikespolitiska chef Fredrik Furtenbach kommenterar uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen om en förlängd insats i Libyen.

Det har varit många politiska turer, vad har regeringen och oppositionen vunnit och vad har de förlorat?

– Regeringen får behålla Gripen i Libyen och får en uppgörelse över blockgränserna. Regeringen har velat ge besked i dag, och nu klarade den det.

– Även om folkpartiledaren Jan Björklund är kritisk till att tre Jasplan ska tas hem är det svårt att se någonting i den här uppgörelsen som regeringen fått köpa särskilt dyrt. I och för sig försvinner tre Gripenplan försvinner. Men de 5 som är kvar ska sammanlagt göra mer flygspaning än Sverige gjort hittills.

– Socialdemokraterna får en bordningsstyrka, och personal för information o psykologisk krigföring. Och mera humanitära insatser.

- De kan också säga att de minskat antalet plan och inte bara lydigt böjt sig för försvaret och regeringen. Men jag tror det blir ganska obegripligt för de flesta varför socialdemokraterna drev så hårt att planen skulle hem. Fler än hälften ska nu bli kvar och i praktiken göra delvis samma uppgift som tidigare, till exempel spana efter luftvärn.

– Det som folk kommer att minnas åtminstone på kort sikt lär bli debatten om hur socialdemokraterna kom med olika besked.

Varför kom uppgörelsen nu?

– Nato har ett förvarsministermöte i Bryssel i dag, och regeringen har velat att försvarsminister Sten Tolgfors skulle kunna ta med sig beskedet att Libyeninsatsen förlängs. Dessutom slutar den nuvarande insatsen 22 juni så tiden har varit knapp.

Socialdemokraterna har ju sagt att de ville ha ta hem JAS-planen. Partiledaren Håkan Juholt har fått kritik för att komma med olika besked. Ändå går de med på att fem plan stannar. Varför blev det så många turer när det gäller Libyeninsatsen?

– Det började med att socialdemokraterna sa att Gripenplanen skulle hem. Sen fick de en besvärlig debatt med intern kritik från bland annat förre utrikesministern Jan Eliasson, och väldigt mycket dålig publicitet. Den här saxen försökte de ta sig ur genom att erbjuda en marin insats i stället för Jasplan. Men för att kunna göra upp med regeringen om en Libyeninsats fick socialdemokraterna till slut ändå gå med på att låta ett antal plan stanna, med brasklappen att piloternas uppdrag delvis skulle ändras.

– Ska man sammanfatta var det väl så att socialdemokraterna fick en intern debatt och dålig publicitet som de inte hade räknat med, och sen dess har de försökt se krypa ur sin position utan att de ska se ut som att lägger sig platt.