Windowfarming sprider grön revolution på webben

11 min

Är du sugen på att odla egna grönsaker i köksfönstret utan jord och kruka? Spana in den nya globala trenden där tomaterna växer i gamla plastflaskor ihopkopplade med slangar, en pump och näringslösning. Idén föddes i trångbodda New York och sprids nu med hjälp av webben över hela världen. Vi hälsade på Kristoffer Nolgren som tyckte det verkade "hur coolt som helst" och övertalade Kulturhuset att få testa i deras stora fönster.

 

Genom att odla i näringslösning istället för jord blir det "mindre kladd", mer lättskött och mer snabbväxande grönsaker, enligt förespråkarna. Materialet till odlingarna hittas i vanliga järn- eller hobbyaffärer. Växtnäringen kan man köpa från specialiserade trädgårdshandlare. I odlingen på Kulturhuset kan man redan nu smaka mangold, tomater, jordgubbar, sallad och olika kryddor.

 

är doktorand på Stockholms Reciliense Center och institutionen för systemekologi på Stockholms universitet. Hans forskningsfält handlar om att utforska relationen mellan människa och natur i stadsmiljö, och enligt honom finns det mycket man skulle kunna göra för att förbättra denna. Genom att ta tillvara både tak och husväggar för odling skulle vi kunna få mat till stadsborna, men även minskade temperaturer, bättre luftkvalitet, bättre dagvattenhantering och förbättrad biodiversitet. Genom att göra de nya grönområdena tillgängliga för alla skulle man också få fler mötesplatser och en grönare och mer levande stad, menar Jeff.

 

Anna Maria berättar att många gröna aktivister och miljöintresserade unga forskare börjat använda internet för att testa och sprida nya idéer utan att först sitta och vänta på att få sin verksamhet finansierad på vanligt sätt av olika institut eller företag. Windowfarmingrörelsen är ett exempel på den här R-trenden, vilket betyder "research and do it yourself". Anna Maria tror att fenomenet kan sätta fart på och sprida en grön revolution över världen. Själv är hon bland annat med i ett nätverk av forskare, konstnärer, tekniker,designers, företagare, trädgårdsmästare, kockar, författare och andra engagerade i hållbar utveckling: "committed to growing inclusive, resilient and abundant worlds."

Fler länkar om odling