Svenska webbutvecklare ska tillgängliggöra kulturarvsskatter

På fredag och lördag, 10-11 juni, är det dags för Hack4Europe på Stockholms slott. Webbutvecklare tävlar om att bygga applikationer som ger tillgång till europeiska kulturarvsskatter ur de digitala arkiven.

Eventet Hack4Europe på Stockholms slott arrangeras av Riksantikvarieämbetet och Livrustkammaren, i samarbete med den europeiska organisationen Europeana, som i sin tur arbetar på uppdrag av EU-kommissionen. Parallellt med tävlingen i Stockholm arrangeras fler liknande "hackathons" i England, Polen och Spanien.

I Stockholm kommer ett trettiotal webbutvecklare att bygga nya demo-applikationer under ett dygn. Tanken är att utforska vad som kan bli resultatet om Europas vetenskapliga och kulturella samlingar i de digitala arkiven var öppna och tillgängliga för alla.

- Vi har länge arbetat för att öppna upp våra statliga arkiv och samtidigt kunna släppa mer information med fria rättigheter och på så sätt göra vårt kulturarv tillgängliga för alla, digitalt, säger Karin Nilsson, projektledare för Hack4Europe Sweden och verksamhetsansvarig för K-samsök på Riksantikvarieämbetet, i ett pressmeddelande.

De tävlande får tillgång till Europeanas samling av 18 miljoner kulturskatter från 1 500 europeiska gallerier, bibliotek, arkiv och museer. Den applikation som bäst visar på styrkan med att använda de öppna kulturarvsarkiven vinner tävlingen.