”Om politikern fälls är det allvarligt för tilltron”
På onsdagen har det väckts åtal om mutor i samband med bygget av nationalarenan i Solna, norr om Stockholm.
Ordföranden i Solnas kommunstyrelse, moderaten Lars-Erik Salminen, och fyra företrädare för ett bolag åtalas för grov bestickning.
Och förre stadsdirektören Sune Reinhold åtalas för grovt mutbrott. Han ska ha tagit emot mutor på över 900 000 kronor för arbete han utfört åt bolaget.
Det menar chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption.
– Han har i stor utsträckning fungerat som förhandlare på olika sätt beträffande de projekteringar som företagen gjort i samband med fotbollsstadion, säger han.
Vad är det för brottsligt med det?
– Jag menar att det inte är tillåtet at betala ut den typen av ersättning till honom i samband med hans tjänsteutövning i kommunen.
Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Lars-Erik Salminen, ska ha godkänt upplägget. Han har nu i samband med åtalet tagit time out från sina politiska uppdrag.
Om det blir en fällande dom är det mycket allvarligt för tilltron till kommunalpolitiken, menar Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap och ordförande i institutet mot mutor.
– Ja, eftersom tilltron till demokratin och politiken som medel att påverka samhället skadas bland medborgarna och att de då blir mindre intresserade av att delta i val och engagera sig på andra sätt, säger han.
Alla de åtalade nekar till brott. Och bolagen menar att de anlitade kommundirektören Sune Reinhold som konsult, inte som högste tjänsteman i kommunen.
Men enligt åklagaren Alf Johansson är det i det här fallet ett grovt mutbrott, på grund av beloppen och på grund av stadsdirektörens ställning i kommunen.
Vilken nytta har bolaget haft av pengarna de betalat ut?
– Säkert stor nytta. För Sune Reinhold är en drivande, kunnig och kompetent person.
Men har det påverkat att bolaget fått det här arbetet?
– Det vet jag inte.
Gunilla Österlund
Ekot