Nato vill trappa upp i Libyen

Nato har beslutat trappa upp bombningarna av Tripoli för att öka pressen på Muammar Kadaffi. Samtidigt efterlyser Natos försvarsministrar ett större deltagande från medlemmarna.

Medan bomberna regnade över Tripoli beslöt ministrarna förlänga insatsen i Libyen. De sade att tiden talar emot Libyens ledare.

Samtidigt sätter Nato press på medlemmarna för att insatsen ska trappas upp.

– Alla ministrar var eniga om att vi kommer att hålla uppe pressen så länge som det krävs, sade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen enligt AFP.

Uppfattningen bland ministrarna var att insatsen varit framgångsrik, men att den inte kan avbrytas ännu.

– Tiotusentals liv har sparats genom att regimen har hindrats från att ge sig på den egna civilbefolkningen, sade försvarsminister Sten Tolgfors (M) till TT efter mötet.

Bedömningen är att Muammar Kadaffi har tappat 50—80 procent av sin militära förmåga och inte kommer att klara att hänga sig kvar vid makten.

– Men insatsen måste fortsätta. Ingen vet vad regimen kan ta sig till och det är möjligt att han kan återta makten om vi släpper taget, sade Tolgfors.

Ministrarna diskuterade också hur Nato ska agera när konflikten är över. De är överens om att det ska vara FN och den särskilda kontaktgruppen som ska leda arbetet, men Nato kan ställa upp om FN begär det.

Ministrarna stödde också Fogh Rasmussens åsikt att Nato inte ska ha trupp på marken.

Spanien anslöt sig också till de länder som erkänner rebellrådet i Benghazi som enda sanna representanter för Libyen, enligt AFP.

Samtidigt avancerar Kadaffis styrkor mot staden Misrata.

– Kadaffistyrkor kommer med missiler, tunga granatkastare, kulsprutor och enorma mängder soldater, sade Abdsalam, en invånare i staden, i telefon till TT.

Enligt en annan aktivist vid fronten var det mer än 500 soldater, men hur många kunde han inte säga.

Minst 20 människor hade på kvällen mist livet och mer än 30 hade skadats, varav 15 mycket allvarligt, enligt Abdsalam.

Samtidigt flög Natos plan över staden.

– Det hemska är att det händer samtidigt som Nato flyger däruppe, sade han.

– De bara väntar och ser på, säger aktivisten.

(TT)