Svenskt nej till EU-gränsvakter

1:34 min

Sverige säger nej till att EU:s myndighet ska anställa egna gränsvakter. Frågan ska diskuteras när EU:s justitieministrar och migrationsministrar möts i Luxemburg i dag.

– Gränskontroll är varje medlemsstats ansvar. Vi tycker att det är en viktig princip att hålla på. Vi vill inte ha en europeisk gränsövervakningsstyrka, utan det måste bygga på medlemsstaternas ansvar, säger Sveriges justitieminister Beatrice Ask.

Vad skulle det innebära om EU hade egna gränsvakter?

– Det finns alltid risker med att låta myndighetsutövning av det slaget tas om hand av ett överstatligt organ, och det tycker vi vore fel princip.

Varför tror du att vissa länder driver den här frågan så hårt då?

– En del länder tror att det vore bra om någon annan skötte komplicerade uppgifter, och jag delar inte den uppfattningen.

Kan det ändå inte bli så att Sverige tvingas in i det här systemet via majoritetsröstning, att vi blir nedröstade helt enkelt?

– Så här långt är flertalet medlemsstater övertygade om att det ska bygga på frivillighet, de insatser man gör via Frontex, och att man själv vill ta ansvar för sina egna gränser, säger Beatrice Ask.

Att frågan om EU-märkta gränsvakter diskuteras beror på att EU-länderna vill ha förändringar av hur EU:s myndighet för gränskontroll, Frontex, ska fungera.

De stora flyktingströmmarna som finns i dag innebär att Frontex resurser ofta inte räcker till. När det gäller gränskontrollanterna är alla överens om att det behövs fler. Däremot skiljer sig åsikterna åt när det gäller om gränskontrollanterna ska vara oberoende och bara ta order av Frontex eller om de ska lyda under enskilda EU-länder.