"Häktade svenskan blev lurad"

Den 19-åriga svenska som sitter häktad i London misstänkt för att ha transporterat falska pass som möjligen har gått till terrorister har blivit lurad in i alltihop. Det hävdar hennes brittiska advokat Margaret Obi.

Rättegången kommer inte att hållas förrän nästa vår och troligen kommer svenskan att sitta häktad till dess.

Kvinnan greps på Stanstead-flygplatsen i mitten av juli. I resväskan hade hon då falska pass och andra ID-handlingar och officiella stämplar, allt väl inpackat i folie för att inte upptäckas av röntgenkameror.

– Men 19-åringen hävdar att hon inget visste. Hon hade bara blivit ombedd av en god vän att ta med väskan till London. Hon trodde det var kläder i den och hade ingen anledning att tro att hon gjorde något olagligt, säger hennes advokat Margaret Obi.

Lurad av ”vän”
Att 19-åringen inte kollade vad väskan innehöll beror på att det var en vän som frågade, säger Margaret Obi. Eller någon hon såg som en vän. En person som istället har lurat och duperat henne. Om denne vän kan Margaret Obi bara säga att han är känd av polisen och att han inte är svensk.

Ärendet har utretts av polisens antiterroristavdelning, men det betyder inte att kvinnan automatiskt är misstänkt för terrorism, bara att de handlingar hon bar på skulle kunna utnyttjas av terrorister.

Häktad fram till rättegången
Den 19-åriga svenskan uppges vara chockad och bestört över vad hon dragits in i. Enligt advokaten är hon en vanlig svensk tjej som just gått ut skolan och som kommer från en bra familj.

I november kommer hon att få plädera för sin sak inför domstol och hävda att hon är oskyldig. Men själva rättegången väntas inte bli av förrän i april - maj nästa år. Till dess kommer hon troligen att sitta häktad.

Svenska ambassaden har kontaktat fängelset och har fått tid för att besöka henne nästa måndag.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se