Fas 3-stopp bakslag för regeringen

1:14 min

Regeringen har i dag råkat ut för två bakslag när det gäller jobbpolitiken. Dels vann oppositionen en omröstning i riksdagen om den kritiserade arbetsmarkandsåtgärden fas 3. Dels kom oppositionen överens om ändringar i sjukförsäkringen.

Det finns ett starkt tryck från LO, TCO och handikapprörelsen, kyrkor och andra organisationer som har uttalat ett stöd för detta. Många hoppas få till en bredare uppslutning om att rätta till de mest akuta problemen i sjukförsäkrningen, säger socialdemokraten Thomas Eneroth.

I dag ska Försäkringskassan efter ett halvårs sjukskrivning pröva om en person klarar att ta ett annat jobb än det ordinare.

Nu vill opposition mjuka upp prövningen av arbetsförmågan så att sjuka inte löper lika stor risk att förlora sin ersättning.

Dessutom ska så kallade nollklassade - som saknar sjukpenninggrundade inkomst - få tillbaka en ersättning på samma nivå som de hade innan de utförsäkrades. Det här är förslag som de rödgröna och Sverigedemokraterna prelimärt enats om.

Moderaten Gunnar Axén håller inte med Thomas Eneroth om att det finns ett stort tryck i frågan.

– Det är klart att han gärna vill se att att det finns ett tryck i den här frågan, säger Gunnar Axén till Ekot.

Finns inte det trycket, menar du? 

– Jag uppfattar inte situationen på det sättet, därför att sjukförsäkringsreformen huvudsakligen har fallit väldigt väl ut, säger Gunnar Axén.

Tidigare i dag torsdag röstade de fyra oppositionspartierna igenom en annan förändring av regeringens jobbpolitik. Riksdagsbeslutet innebär en uppmaning till regeringen att inte föra över några långtidsarbetslösa till det sista steget i jobb- och utvecklingsgarantin, Fas 3