Grekland hoppas på bra pris för statliga företag

2:01 min

Den grekiska regeringen enades sent i går kväll om att lägga fram ett nytt åtstramningspaket för omröstning i parlamentet. Paketet ska förhindra att landet tvingas i konkurs redan i sommar.

Ett bärande inslag är försäljningen av statliga tillgångar. Men frågan är om försäljningsplanerna bygger på glädjekalkyler.

– De vill sälja Postbank. Och jag måste säga att det är obegripligt att staten ska göra sig av med sina mest värdefulla tillgångar, säger Hector Kavvadias, en av alla de anställda i statliga företag som i går strejkande i protest mot utförsäljningarna av statliga tillgångar.

Men i går kväll ställde sig regeringen bakom det nya besparingsprogrammet. Det ska nu skickas vidare till parlamentet.

Utförsäljningen är en del i villkoren för att Grekland ska få ut sina räddningspengar från Internationella valutafonden och de övriga euroländerna. Försäljningarna beräknas inbringa ungefär motsvarande 500 miljarder kronor, det vill säga en sjundedel av dagsvärdet på Greklands växande skuldberg.

Problemet är att grekiska statsföretag är svårsålda. Många av företagen har stått i skyltfönstret till försäljning sedan Grekland fick räddningspaketet för ett drygt år sedan. Ett av problemen är att de som jobbar i företagen har i stort sett total anställningstrygghet.

Det innebär att det är svårt om ens möjligt för en privat investerare att köpa företagen och rationalisera dem.

Just Postbank är dessutom en tidsinställd bomb. Banken har drivor av grekiska statsobligationer. Det innebär att banken riskerar att krascha om Grekland trots allt tvingas att gå i statsbankrutt. Det gäller också banken ATE, som också är utbjuden till försäljning.

Energibolaget PPC är ett annat exempel på ett bolag som privata investerare inte vill ta i med tång. Bolaget är fullständigt beroende av politiska beslut, eftersom energipriset är reglerat i Grekland. Det går alltså inte ens att göra en hållbar köp-kalkyl.

Om inget dramatiskt inträffar, går det sannolikt bara att sälja de statliga bolagen med mycket kraftiga rabatter. Och då kommer Grekland inte att komma i närheten av de 500 miljarder i intäkter som försäljningarna är tänkta att inbringa.