Kroatien kan bli EU-medlem 2013

1:23 min

Kroatien är nu redo att bli EU:s tjugoåttonde medlemsland - det slog EU-kommissionen fast i dag.

EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle säger att det kroatiska samhället har förändrats radikalt under nästan sex års förhandlingar om EU-medlemskap.

Stefan Füle säger att sedan Kroatien inledde sina EU-förhandlingar 2005 har landet har förvandlats till en verklig demokratisk rättsstat och marknadsekonomi.

Just frågor om rättssystem och korruption har varit de sista och kanske svåraste frågorna att lösa i förhandlingarna, men nu anser EU-kommissionen att Kroatien har nått upp till unionens krav.

Detsamma gäller i arbetet med att åtala och döma personer misstänkta för krigsförbrytelser under Balkankriget i början av 1990-talet.

Om två veckor väntas EU:s stats- och regeringschefer formellt godkänna Kroatien som EU-medlem, alldeles inför landets 20-årsfirande som självständig stat den 25 juni.

Däremot är det inte säkert att kroaterna själva kommer att säga ja till EU. I höst väntas en folkomröstning, och i den senaste opinionsundersökningen ledde ja-sidan med bara tre procentenheter.

Den hårda domen i krigsförbrytartribunalen i Haag mot den förre kroatiske generalen Ante Gotovina har eldat på de redan starka anti-europeiska strömningarna i Kroatien.