Svensktoppen genom tiderna

Svensktoppen är med sina snart 50 år på nacken ett av radions äldsta program. Från början sändes programmet från olika platser runt om i landet. Publik på plats röstade på sina favoritlåtar genom att trycka på så kallade mentometerknappar.

Debuten i Norrköping

Första listan röstades fram i Svärtinge utanför Norrköping den 13 oktober 1962.

Detta var ett inslag i ett större underhållningsprogram som hette Svensklördag. Senare samma år blev Svensktoppen ett fristående program.

20 år med Kent Finell

Svensktoppens första programledare var Barbro Lindström.

Men den som har lett programmet längst är Kent Finell som debuterade redan 1973 och som sammanlagt var programledare i över 20 år.

Ulf Elfving är god tvåa med sina sju år. Bland övriga programledare kan nämnas Pekka Langer, Kersti Adams-Ray och Janne Önnerud.

Regler och radio

Det har varit olika röstningsregler och olika antal melodier på listan genom åren. I början var utländska låtar tillåtna men sedan 1974 måste låtarna vara skrivna av svenska låtskrivare.

Svensktoppen har under sin livstid sänts i Sveriges Radios alla fyra kanaler.

Svensktoppen läggs ner

Den 13 juni 1982 drabbas man av plötsligt av allvarliga motgångar. Radioledningen tycker att programmet är för "kommersiellt" och därför beslutar man att det ska stoppas. Läs mer om det i vår nostalgiresa genom decennierna som fortsätter nedan. 

P4 blir Svensktoppens hemmakanal

Från och med 1993 är det P4 som blir programkanal för Svensktoppen.

2003 förändras programmet åter och artisterna får sjunga på valfritt språk. Samtidigt återgår programmet till en statistiskt utvald jury.

Nostalgisk djupdykning

På 70-talet ansåg vissa att Svensktoppen var alltför kommersiell. Framförallt ogillades programmet av så kallade "vissångare från rödvinsvänstern". Och på 80-talet kommer programmet också att läggas ned.

Ulf Elfving fick en gång nästan en snyting på käften för att han var programledare för ett "sådant förskräckligt program".

Mer om kyrkans protester, nedläggningen, axelvaddar och dansband kan du läsa i vår nostalgiska djupdykning i Svensktoppens historia.

Klicka dig vidare nedan och läs mer om hur vi benar ut historiken för programmet decennium för decennium.