Turkiet erbjuder Kadaffi utväg

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan säger i dag att han har erbjudit garantier åt Libyens ledare Muammar Kadaffi, om han lämnar sitt land. I en tv-intervju preciserade Erdogan inte vilka garantier det skulle vara, men han sa att Kadaffi skulle få hjälp att åka dit han vill.

– Vi har sagt att vi kommer att hjälpa honom att åka dit han vill, var det än är, sade Erdogan i tv-kanalen NTV.

Det kommer också uppgifter från en källa i Washington att Kadaffi i ett brev till USA:s kongress har lovordat den kritik som kongressledamöter framfört mot flyginsatserna mot Libyen.

I brevet, som AFP fick se, berömmer Kadaffi kongressledamöter som anser att Obama har missbrukat sin makt genom att skicka ut amerikanskt flyg mot Libyen utan att rådfråga kongressen.

"Vi är säkra på att historien kommer att inse hur klokt det är att ni diskuterar dessa frågor", skrev den libyske ledaren. Brevet är undertecknat med hans namn och titeln "befälhavare för den stora revolutionen".

Under fredagen har sammanlagt 31 personer dödats i strider mellan Kadaffistyrkor och de rebeller som kontrollerar staden Misrata. Enligt uppgifter från ett sjukhus i staden skadades också 110 människor i striderna och Kadaffistyrkorna ska också ha utsatt områden i staden för granatbeskjutning.

Nato inriktar nu bombningarna på Kadaffis fäste i Tripoli. Samtidigt blir det allt glesare mellan bomberna utanför huvudstaden, trots angrepp mot civila.

Målet kan vara en nådastöt mot Kadaffi själv, något FN-resolutionen kan tillåta.

– Kadaffis maktcentrum finns i Tripoli. Kan man bryta det där är det naturligtvis kört för Kadaffi, säger Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Under de senaste dagarna har två av tre bomber träffat Tripoli. Men sett till hela Libyen har Nato inte trappat upp attackerna. Tvärtom har man slagit ut allt färre mål.

USA:s försvarsminister Robert Gates varnade på fredagen för att Libyeninsatsen hotas om inte medlemsländerna bidrar mer.

TT/Ekot