Tusentals flyktingar på väg från Syrien

2:10 min

Det strömmar flyktingar från Syrien i allt större mängder till Turkiet. Vid gränsen befinner sig 10 000 syriska flyktingar nu och många har kommit under dagens oroligheter, rapporterar vår utsände från den turkiska sidan av gränsen.

Det blev helt plötsligt rörelse bland folk på den andra sidan gränsen. Det var flera tusen personer som kom och nu har de sökt skydd i skogen en kilometer ifrån där jag står, rapporterar Vladislav Savic.

Nu beräknar man att det finns 10 000-tals flyktingar här efter dagens oroligheter. Jag har pratat med en kontakt från oppositionen i Syrien per telefon och personen hör skottlossning igen. För en stund sedan kunde man se brandrök från en byggnad uppe i bergen.

Enligt kontakten i Syrien så har det varit attacker mot samhället Ramel Palestini, som i stort sett har tömts på folk. Det är det som man ser här vid gränsen att det är de som flyr.

Dessutom kommer det uppgifter från oppositionen, det är alltså inte bekräftat, att det har skett myteri inom syriska armén. Det är en trestjärnig överste som har gått över på oppositionens sida med tio stridsvagnar och det lär ha varit strider, enligt oppositionen, mellan desertörerna/myteristerna och den reguljära armén.

Armén har förstört två broar och två bilar med förnödenheter, som gick över från Turkiet, genom helikopterbeskjutning.

Det kommer också vittnesmål om att regimen använder utländsk milis för att tvinga syrisk militär att lyda order.

 – De brände ned grann byn, då visste vi att det var dags att ge oss iväg.

Han är en av få flyktingar som vågar tala på den andra sidan gränsen i Turkiet.

Grannbyn existerar inte längre. Syriska armén gick in och började skjuta på allt och alla berättar Davoud, med en allt sorgsnare blick.

– De brände åkrarna, till och med olivträden och djuren. Allt försvann. De flesta av de 2 000 byborna kunde fly trots allt, men många dödades, berättar han.

Hans berättelse liknar de andra berättelserna som kommit fram via andra intervjuer – inte minst några syriska desertörer som vägrade följa order och skjuta på civila och som nu ger hemska redogörelser över brutala våldtäkter och riktigt sadistiska övergrepp från arméns sida för att förödmjuka de som håller på oppositionen och demonstrerar.

Davoud och hans kusin, 17-åriga Abid, bekräftar tidigare påståenden om att regimen al-Assad även använder sig av utländsk milis vid sina aktioner.

De är iranier eller talar i alla fall persiska, säger de.

Några har tillfångatagits i en del byar. Det är i alla fall helt klart att de inte kan prata arabiska. Vi har bevis för det hävdar flyktingarna.

Bredvid Davoud och Abid står det en kedjerökande 16-åring som ser ivrig ut.

Jag ser hur han samlar sig hela tiden.

– Vi behöver hjälp från omvärlden. Rädda oss från den här regimen.