Militärens agerande nyckeln till Syriens framtid

1:26 min

Uppemot 5000 syrier har nu flytt över gränsen mot Turkiet och ytterligare 10 000 människor befinner sig i närheten av gränsen redo att ta sig över till säkerhet i Turkiet om situationen ytterligare förvärras.

Staden Jisr al Shughour uppges nu vara omringad av elitstyrkor och stridsvagnar.

Ett par av dem som flytt är avhoppade soldater som vittnar om omfattande övergrepp.

Medan USA anklagar Syrien för att skapa en humanitär kris, uteblev Ryssland och Kina från ett möte i FN:s säkerhetsråd där man diskuterade ett fördömande av den syriska regimens brutalitet.

En av de soldater som deserterat och tagit sig över på den turkiska sidan, vittnade om hur armén beordrats att rensa staden Ar Rastan och skjuta urskillningslöst mot civila.

När gick in i husen sköt vi mot alla, unga, gamla.

Kvinnor våldtogs framför sina män och barn, sa den avhoppade soldaten Talal Al Lush som uppskattade antalet döda i nordvästra Syrien till 700.

De elitstyrkor som nu omringar upprorsstaden Jisr al Shughour leds av Bashar al-Assads yngre bror Maher.

Men det kommer fler och fler rapporter som allvarliga sprickor inom den syriska armén - om att en överste ska ha deserterat och tagit med sig 10 stridsvagnar.

Uppgifter som inte går att verifiera.

Men efter tre månaders fredliga protester där demonstranter riskerat sina liv när de demonstrerat och slitit ner porträtt av president Bashar al-Assad, är nu Syriens framtid alltmer avhängigt av hur militären agerar.

Om sunnimuslimerna som utgör en majoritet inom armén fortsätter att desertera eller vägra lyda order från alawiterna som kontrollerat militären sedan 60-talet, kan det innebära slutet för Bashar al-Assads regim.

Men mycket står på spel i den oförutsägbara situation som råder.

Blodbadet kan komma att förvärras.