MARIESTAD

Åskledare bakom orgelproblem?

1:15 min

I det senaste kraftiga åskvädret över Skaraborg skadades den nya orgeln i domkyrkan i Mariestad. Nu varnar en expert på kyrktorn för att kyrkors åskledare gör mer skada än nytta när åskan går.

Kyrkornas gamla åskledare kan leda till att elektronik i kyrkobyggnaden slås ut eller att det börjar brinna om blixten slår ner, säger Stellan Kronberg som jobbar med kyrktorn runt om i Sverige.

Många års erfarenhet
Han menar att kyrkorna inte går säkra i åskväder, bara för att det finns en åskledare. Han har i många år jobbat inne i landets kyrktorn och i lika många år har han ifrågasatt åskledarnas funktion.

– Det här med åskledare är helt förödande för elektronik, säger han.

De flesta åskledarna installerades för 40-50 år sedan, i en tid som var annorlunda än i dag. På den tiden fanns inte elektronik inne i kyrkan.

Ett blixtnedslag i Mariestads domkyrka slog ut datorn till den nya orgeln som kostat flera miljoner kronor.

Leddes in via åskledaren
Stellan Kronbergs teori är att åskledaren snarare stjälpte än hjälpte i det fallet. Blixten tog sig in i kyrkan via åskledaren, menar han, gick vidare och slog ut orgeln.

– Varje dag ser jag kopparvajrar som är introcklade genom tornluckorna i kyrktornet. De ska bort. Man ska hålla dem utanför istället.