Litet intresse för att köpa grekiska företag

1:35 min

I Grekland börjar parlamentet i veckan debattera premiärminister Papandreous förslag till ett nytt besparingspaket. Paketet innehåller bland annat nya försäljningar av statliga företag. Men det internationella intresset för att anta de grekiska erbjudandena har varit svagt eller obefintligt.

Det gäller även svenska företag, säger Elza Kazemi som är chef för Svenska exportrådet i Aten.

– Just nu känner jag inte till något företag som har visat intresse på något sätt, säger Elza Kazemi.

En rad grekiska statsföretag har varit på försäljningslistan sedan ett år tillbaka. Men ingenting har hänt, förutom att ett tyskt telekombolag har ökat ägandet i ett grekiskt bolag som de redan hade andelar i.

Oklara villkor, starka statliga regleringar och en svårhanterad arbetsrättslagstiftning gör det svårt att räkna på uppköpserbjudandena.

Det ena är att det inte är helt tydligt utannonserat och klart från myndigheternas sida, exakt vad det är som gäller. Det gör kanske att man är mer avvaktande.

Sedan kommer det här naturligtvis inte att bli enkla uppköpsprocesser. Det är inte bara solskenshistorier, man måste vara medveten om svårigheterna också, säger Elza Kazemi.

Osäkerheten är för stor?

– Just nu, det upplever jag definitivt, säger Elza Kazemi.

Men Grekland är inte bara uppköpserbjudanden. Det finns alltid möjligheter i en kris, sägs det ju. Både i stort och i smått. Elza Kazemi är säker på att hon hittat en nisch där det finns stora nya möjligheter, svenskt lösgodis.

– Är det någonting som man unnar sig i svåra tider så är det de små glädjemomenten i vardagen. Jag vet att godis säljer men då har vi svenska företag som är för avvaktande. Det gäller att hitta balansen, säger Elza Kazemi.