Matresan: Indien – från Delhi till Lindsdal

Spänn fast säkerhetsbältet. Du ska få följa med på den sista etappen i vår Matresa. Idag blir det färgstarkt, vegetariskt...och indiskt! Martina Bhatia står vid grytan och vår reporter Helena Isaksson passar på att hålla sig framme...

Recept:

Martina Bhatias paneer (6 pers.)

3 liter mjölk

1 liter filmjölk

Så här gör man:

Koka upp mjölken till kokpunkten. Rör om hela tiden.

Häll ner filmjölken och dra av från plattan när ostmassan delar sig.

Lägg en handduk i ett durkslag och häll ner mjölkblandningen så att vätskan filtreras bort.

När massan har svalnat – krama ur vätskan.

Forma en platt boll/rund ost.

Låt stelna i kylskåp i minst 4 timmar.

Martinas Mattar Paneer (6 pers.)

2 gröna, små, starka chilifrukter

3 gula lökar

5 rivna vitlöksklyftor

1 bit färsk ingefära (4-5 cm)

2 burkar krossade tomater + lite vatten

1 tsk garam masala

1 tsk malen koriander

1 tsk gurkmeja

1 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

2 tsk salt

5 dl frysta ärtor

paneer(se ovan)

rapsolja

 

Så här gör man:

Hetta upp oljan och lägg ner chilifrukterna.

Tillsätt lök, vitlöksklyftor och ingefära.

Stek på svag värme i 40 minuter under sporadisk omrörning.

Tillsätt krossade tomater, vatten och kryddor.

Koka i 40 minuter. Rör om då och då.

Häll ner de frysta ärtorna och låt sjuda i 10 minuter.

Skär paneer i kuber (1-2 cm).

Stek kuberna på svag värme i olja tills de mjuknar och får lite, lite färg.

Häll ner paneerkuberna i grytan, koka upp ett par minuter.

Avnjut denna rätt tillsammans med naan, en frisk sallad och goda vänner.

Drick gärna chai i väntan på att maten blir klar.

Naan

8 dl vetemjöl

2 dl filmjölk

3 dl vatten

1 ägg

1 tsk salt

2 tsk strösocker

Så här gör man:

Blanda ihop alla ingredienser till en ganska lös deg.

Låt vila ett par timmar under bakduk i rumstemperatur.

Häll ut degen på ett bord och tillsätt mjöl så att det går att forma runda bullar.

Kavla eller platta/dra ut bullarna till långsmala, tunna bröd som läggs på en plåt utan olja eller bakplåtspapper.

Grädda på högsta ugnsvärme tills bröden puffar upp sig och får bruna fläckar.

Pensla dem med smör.

Linda in bröden i en handduk så att de håller sig varma till serveringen.

Ät naanbrödet till grytan och de bröd som ev blir över kan med fördel ätas med ost till frukost. Lägg dem i mikrovågsugnen och värm i några sekunder tills osten smälter litegrann.

Raita

Blanda yoghurt, mynta, salt, rostad spiskummin och valfria grönsaker. Servera i en skål bredvid tallriken.

Chai (i väntan på att maten ska bli klar) (6 koppar)

Koka upp svart te, socker, 3– 4 kardemummakapslar, 4 kryddnejlikor, 9 dl mjölk, 6 dl vatten och ev en kanelstång och låt blandningen sjuda i tio minuter. Sila av och njut av doft och smak.