Programchefens förord 2011

Det är fascinerande att Sommarredaktionen under mina 16 år med programmet aldrig har känt att det saknats intressanta personer. Vi kan nu vi återigen stolt presentera en ny omgång med väldigt färgstarka och olika personligheter.

Till slut fick vi ett ja från Henke Larsson, denna gigant inom svensk fotboll. Och nu vi får äntligen höra Sommar med skådespelaren Ann Petrén, förre SAS-vd:n Jan Carlzon och Thomas Johansson – en av de mäktigaste inom svensk nöjesindustri.

Det är 34 år sen Kjerstin Dellert gjorde sitt förra Sommar så det är verkligen dags för henne att summera sina 63 år på operascenen. Skådespelaren Helena Bergström var rädd för att prata om sig själv när hon var Sommarvärd för 18 år sen, 29 år gammal. ”Är det något som är positivt med att åldras så är det att man inte är lika ängslig för vad andra tycker”, skriver hon i sin presentation.

Freddie Wadling, en av vår tids stora sångare, är en efterlängtad Sommardebutant. Hans Sommar ska handla om honom själv och hans resa genom livet. Och genom musiken. Vilket för honom är samma sak.

Efter valåret i fjol är det nu fritt fram för politiker i Sommar. Vi har en färgstark kvintett bestående av Carl Bildt, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Birgitta Ohlsson och Håkan Juholt. Socialdemokraternas nya partiledare är väl rotad i Oskarshamn dit nu 28-åriga Ubah Musse kom som ensamt flyktingbarn från inbördeskrigets Somalia.

Årets nordiska kvartett ger oss anledning att vara väldigt stolta: Den danska filmens och teaterns first lady Ghita Nørby, Finlands stjärnskådespelare Ville Virtanen och de norska författarna Beate Grimsrud och Karl Ove Knausgård, som båda lovordats för sina nyutgivna böcker.

Finlandssvenske programledaren Mark Levengood är förste man ut i etern följd av författaren och Akademiledamoten Torgny Lindgren, som gjorde sitt förra Sommar för 31 år sedan. Vårt ankare i år är kriminologen Leif GW Persson.

Däremellan hör vi bland andra konstnären Karin Broos, klarinettisten Martin Fröst, teaterchefen Vicky von der Lancken, kocken Leif Mannerström, skådespelaren Ulf Brunnberg, komikern Babben Larsson, förbundskaptenen Pia Sundhage och ex-friidrottarna Patrik Sjöberg och Sven Nylander.

Yngst i år är 20-åriga bloggaren och programledaren Gina Dirawi. Följd av bloggaren Clara Lidström, skådespelerskan Cecilia Forss, artisterna  Daniel Adams-Ray och Petra Marklund, mer känd som September.

Lyssnarnas Sommarvärd är 35 år och heter Monika Nyström. Hennesbidrag är det mest avlyssnade ljudklippet på Sveriges Radios hemsida. Det handlar om hur hennes cancersjuke man dog i hennes armar på deras sjunde bröllopsdag.

Okända och kända personer. 58 olika värdar - med en sak gemensamt. Deras Sommarprogram kommer att vara väl värda att lyssna på.

Bibi Rödöö,programchef Sommar och Vinter i P1
0708-999 821, bibi.rodoo@sr.se