Skatteåterbäringen kan inte betalas ut till alla

Under förra veckan började skatteåterbäringen betalas ut. Men problem med fel adresser i folkbokföringsregistret ställer till det för skattemyndigheten.

122 990 Västmanlänningar får tillbaka på skatten och får då dela på drygt en halv miljard kronor, i genomsnitt 4 800 kr.

20 261 personer ska istället betala tillbaka pengar, tillsammans lite drygt 84 miljoner. Det blir i genomsnitt strax över 4 000 kr.

Enligt Anders Ågren, som är informationschef på Skattemyndigheten i Västerås, ser det ungefär ut som förra året i alla länets kommuner.

Utbetalningarna har hittills fungerat bra. De första som har fått pengar är de som angivit ett kontonummer, där pengarna sätts in direkt.

Men ibland blir det problem: En stor grupp människor som får utbetalningen på avi är folkbokförda på fel adress. Enda chansen för dem att få sina pengar är om de själva kontaktar skattemyndigheten, förutsatt att de vet om att de ska få pengar tillbaka:

- Avin går i retur och pengarna går in på skattekontot. Vi kan ju inte få tag på personerna! Pengarna är ju naturligtvis tillgängliga, men det krävs att man kommer och begär ut dem. Om man nu ens vet att man har pengar att hämta!

- Problemet är tillräckligt stort för att vi ska ha uppmärksammat att det är mycket pengar som kommer tillbaka till oss. De flesta ser ju till att folkbokföra sig på rätt adress för det innebär ju många rättigheter, så som kommunal service, att få rösta och att betala rätt skatt, för det varierar ju mellan kommunerna, säger Anders Ågren.