"Slopa kravet om sterilisering vid könsbyte"

2:02 min

Tre av fyra regeringspartier vill att transexuella som byter kön inte längre ska behöva sterilisera sig. Detta efter att Socialstyrelsen för några veckor sedan föreslog att steriliseringskravet för könsbytare bör tas bort.

 – Vi tycker det är väldigt bra, det har vi tyckt länge. Det här är ju en otroligt gammal lagstiftning som speglar en helt annan värdering än den som finns idag och för oss är det en självklarhet att man ska kunna göra det här, säger Centerledaren Maud Olofsson.

Socialstyrelsen föreslog för en tid sedan att transexuella ska slippa sterilisera sig för att få byta kön. De ska inte heller vara tvungna att skilja sig för att genomgå ett könsbyte.

Förutom Centerpartiet tycker också Moderaterna och Folkpartiet att dagens regler är föråldrade.

Folkpartiet menar att Socialstyrelsens stora utredning och förslag är så genomarbetade att en lagstiftning bör kunna gå att få till ganska snabbt. Centerpartiet likaså.

– Det jag tycker har hänt under den senaste tiden och inte minst det som var debatten på Pride i fjol, är ju att vi närmar oss i synsätt och jag tror att det är tiden som visar att vi måste modernisera den här sortens lagstiftning, säger Centerns partiledare Maud Olofsson.

Hur lång tid får det ta innan det fattas ett beslut i den här frågan?

– Ja, jag tycker ju att den här mandatperioden så ska vi ha ett sånt beslut. Och jag tror också att det är möjligt, faktiskt, säger Maud Olofsson.

Men Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker att frågan är komplicerad.

Som socialminister har han också att väga in en annan utredning om könstillhörighet som kom 2007, som föreslår det motsatta.

– De landade på att bibehålla kravet om sterilisering och att förbjuda lagring av könsceller i det gamla könet och det talar väl för att frågan kanske inte är fullt så enkel som en del kanske vill göra det till och vi behöver åtminstone gå igenom det hela riktig noggrant innan vi kommer fram till en slutsats, säger Göran Hägglund.

Men förslaget om att transexuella ska slippa behöva skilja sig för att få byta kön är inte lika svår för Göran Hägglund.

– Just den frågan behöver som de andra genomlysas, den frågan är dock lite enklare tycker jag och ganska okomplicerad att säga ja till, säger han.

Hur lång tid kommer det ta innan det finns ett lagförslag?

- Ja, vi är inte framme där att vi kan säga en färdig tidtabell, säger Göran Hägglund.