söderhamn

"Miljöbomb" snart färdigsanerad

2:05 min

Saneringen av den tidigare träimpregneringen på Stugsundsudden i Söderhamn går nu in i sin slutfas. Det handlar om en miljöbomb som tickat i 65 år där tonvis av arsenik och kreosot plockats upp från sjöbottnen.

– Tänk dig att du häller ut spillolja på vanlig jord så blir det alldeles gletigt och kläggigt så det finns tydliga gränser var det har runnit, säger grävmaskinisten Tomas Gagner om de förorenade massorna.

I 65 år impregnerade företaget Stab Suecia virke på Stugsundsudden i Söderhamnsfjärden. Kvar efter konkursen 2002 lämnades sju ton arsenik och 15-20 ton föroreningar i form av så kallade polyaromatiska kolväten.

Området är med råge det mest förgiftade i Söderhamns kommun och tillhör också de värsta i Gävleborg.

"Det var fruktansvärt"
Grävmaskinisten Tomas Gagner är specialist på muddringsjobb och konstaterar att miljön blivit annorlunda här invid Stugsundsudden bara under den tid han jobbat.

– Nu luktar det ingenting men de första åren var det fruktansvärt, säger Tomas Gagner som kallar den genomförda miljöinsatsen för "Total".

Det är Söderhamns kommun som drivit muddringsjobbet och miljöstrategen Margareta Örn-Liljedahl är nöjd med resultatet även om det blivit 40 procent dyrare än beräknat.

– Kontraktet som vi skrev låg på 60 miljoner men sedan har det tillkommit mer föroreningar så slutnotan ligger på drygt 100 miljoner, säger Margareta Örn-Liljedahl.

Klart i höst
Nu hoppas kommunen att staten ska gå in med bidrag också för de överskjutande 40 miljonerna som projektet kostat.

Men oavsett det tycker miljöstrategen att investeringen varit viktig för de människor som ska leva i området i framtiden. Och i höst ska alltså allt vara klart.

– Nu återstår markarbeten där man kommer att återställa området så att det till största delen kan användas till rekreation, säger Margareta Örn-Liljedahl.