Italienskt nej till kärnkraft bakslag för Berlusconi

1:47 min

Italien kommer inte att återvända till kärnkraft. Det blev utfallet i folkomröstningen, som avslutades i dag. Deltagandet var ovanligt högt och tillräckligt för att ge ett klart besked.

Italienarna säger nej till kärnkraft. Fast frågan är om de bara har röstat mot atomenergin, mot privatiseringar av vattenförsörjningen och mot att premiärministern uteblir från sina rättegångar eller om de också sa nej till Silvio Berlusconi själv.

Detta har varit en folkomröstning som engagerat. Med god marginal deltog fler än de 50 procent av väljarkåren som behövdes för att nå ett bindande resultat. Här finns ingen tvekan.

Debatten inför har haft fokus på kärnkraftens framtid i Italien. Redan 1987 folkomröstade italienarna och sa nej, påverkade av Tjernobylkatastrofen, och den sista av Italiens då fyra kärnreaktorer stängdes.

Landet har fått förlita sig på andra energikällor och framförallt import.

För tre år sedan tog högerregeringen Berlusconi upp idén att återuppväcka atomenergiprogrammet, men katastrofen i Japan satte åter käppar i hjulet. Planerna har under våren legat på is.

Nu har det italienska folket gett sitt besked. Kärnkraften har ingen framtid i Italien.

Men många kommentatorer menar att italienarna så flitigt gått till valurnorna för att de minst lika mycket har velat protestera mot premiärminister Berlusconi och hans politik.

För två veckor var det lokalval och också då led Berlusconi kraftiga nederlag. Vänstern tog över i en rad städer och också i hans egen hemstad Milano, där hela hans imperium och karriär byggts upp.

Att Silvio Berlusconi är på väg ut har det talats om mycket länge, men hans fall går stegvis. Problemet, hävdar många, är att det inte finns någon ny, tydlig, stark kandidat att ta över ledningen i Italien.