Svåra utmaningar väntar Turkiet efter valet

2:06 min

Dagen efter det turkiska valet visar samtliga fyra partier, som finns representerade i det nya turkiska parlamentet, att de haft stora framgångar. Men nu väntar nya svåra utmaningar när den nya författningen ska utarbetas samtidigt som det håller på att bli allt oroligare i den kurdisktdominerade, sydöstra delarna av landet. 

I dag upprepade den turkiske premiärministern talet om att partiet nu är redo för att samarbeta med övriga partier för att få till stånd en ny författning för landet. Ett måste, då de mest grundläggande problemen måste lösas. Den gamla författningen skrevs av militären efter den senaste statskuppen för 30 år sedan och är helt otidsenlig för en stat som vill kalla sig för en demokrati.

Dessutom måste författningen lösa minoriteternas rättighet, vilket är a och o om inte exempelvis kurdfrågan ska bli explosiv på nytt.

En varningsklocka är de senaste veckornas våldsamheter i de sydöstra kurdiskbefolkade delarna av landet.

I går kväll detonerade en sprängladdning på nytt i den största kurdiska staden Dyarbakir. Elva människor skadades när de firade de kurdiska framgångarna i valet.

Vem som låg bakom sprängladdningen är okänt men signaleffekten är desto större. Speciellt med tanke på att de mest radikala kurdiska grupperingarna varnat för att man tänker ta till vapen om ingenting händer i frågan om kurdernas rättigheter fram till den 15 juni.

Det prokurdiska partiet, BDP, som ställde upp på listan med oberoende kandidater, gick framåt och kan nu med stöd av valresultatet driva frågan än mer beslutsamt. De röster som partiet tog kom från det styrande AK-partiet.

Den nya författningen kommer att fortsätta att väcka strid bland de fyra partiblocken som finns representerade i det nya parlamentet. Samtidigt som samtliga partier i det nya parlamentet paradoxalt nog kan peka på framgångar i valet.

AK-partiet fick rekordhöga 49,8 procent även om man tappade några mandat sedan förra valet.

Republikanska Folkpartiet fick sitt bästa valresultat sedan 80-talet. Ultranationalistiska MHP ligger kvar på samma nivå som vid förra valet, trots den massiva motkampanjen från det regerande AK-partiet och prokurdiska BDP gick kraftigt framåt.