Södertälje

Södertäljenätverket bakom många brott

2:16 min

Trettio personer som har anknytning till eller ingår i det kriminella gänget Södertäljenätverket har under de senaste sex åren dömts för minst 130 brott – det visar en kartläggning som Radio Stockholm gjort.

Dragan, som själv är med i ett gäng och under lång tid haft kontakt med Södertäljenätverket, säger att nätverket har internationella kontakter som driver brottsligheten framåt.

– Det är droger och vapen, främst droger. Ledaren här hemma har fyra, fem personer under sig, som har sitt eget ansvar, sitt lilla område, sina egna ungar, säger Dragan, som egentligen heter något annat.

Och vad gör han i det här området?

– Han säljer knark, han sköter indrivningar.

Radio Stockholm har kartlagt 30 personer som av polis eller åklagare under de senaste åren pekats ut som aktiva i Södertäljenätverket. Samtliga är män, åldrarna varierar mellan 17 och 38 år och de är alltså dömda för en rad brott – allt från trafikbrott till misshandel, rån och vapenbrott. Dessutom misstänks fjorton av dem för inblandning i morden på en fotbollsspelare och hans bror i Södertälje förra sommaren.

Domarna ger en bild av en grupp män som gjort kriminalitet till sin livsstil. De flesta deklarerar ingen inkomst enligt Skatteverket och flera har skulder hos kronofogden. Samtidigt visar domarna att männen ofta rör sig ute i Södertäljes krogliv – och pengar är inget problem, säger Dragan.

– Ja, de har hur mycket pengar som helst, har du pengar har du makt. Du köper vapen. Du köper manskap. De hade femton miljoner ute på ränta innan de åkte in.

Så hur vet du det här?

– Därför att flera jag känner lånade pengar av de här.

Bilden av Södertäljenätverkets medlemmar är bekant för Klas Friberg, chef för rikskriminalen.

– Ja, den känner vi igen, inte bara från Södertälje. Och där är det ju viktigt att den satsning som görs mot den grova organiserade brottsligheten också är inriktad på att titta på den ekonomiska sidan av de grövsta kriminella vi har.

I Södertälje har polisanmälningen om ocker och utpressning ökat under de senaste åren, men bara en enda av de 30 män som ingår i Radio Stockholms kartläggning har dömts för ett av de brotten - försök till utpressning.

Dessutom finns ett åtal om försök till utpressning mot en annan person, som friades. Klas Friberg säger att det handlar om en svårupptäckt brottslighet.

– Vi kan också säga historiskt att brottsbekämpningsmässigt, brett, så har vi inte varit så bra på det i bekämpningen. Men vi har blivit bättre och är på väg att vässa oss när det gäller det.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se