Sápmi

Länsstyrelsen diskuterades under Jakt- och Fiskesamernas årsmöte

1:44 min

Hur Länsstyrelsen sköter ärenden kring vem som har rätt att jaga och fiska var en av de mest diskuterade frågorna under Jakt- och Fiskeamernas årsmöte.

– Jag tycker det är en viktig fråga för samer som bor i inlandet och samiska ungdomar och samer som har flyttat utanför sameområdet men som vill hem. För samer som vill bo kvar är det en viktig fråga. Och visst är det en fråga som engagerar samer idag, det hörde man under mötet, utan tvekan, säger Lars-Nila Lakso.

Enligt Lars-Nila Lasko är det många samer idag som inte får tillstånd till att jaga och fiska trots att deras förfäder har fiskat där i generationer. Så var det inte förut, berättar han, och säger att länsstyrelsen borde vara bättre på att bevilja tillstånd till samer som vill jaga och fiska på sina egna marker.

– Jag tycker att man ska vara mer generös med fisketillstånd till den samiska befolkningen för det är ändå deras hemområden.

Håkan Jonsson är ordförande i Jakt- och Fiskesamerna och berättar att Länsstyrelsen inte har skött sitt arbete med Jakt- och Fisketillstånden på ett bra sätt.

– Självklart är det ju fruktansvärt hur länsstyrelsen har hanterat de här jakt- och fisketillstånden till framförallt samer som under flera generationer brukat det här. De flesta samer har inga rättigheter till att nyttja sina gamla förfäders land och vatten och där är ju jakt och fiskesamerna det parti som driver det här hårdast och det ska vi göra ännu hårdare i framtiden.

Tobias Poggats, SR Sámi Radio
tobias.poggats@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio