Västernorrland

Gina och Martin sommarvärdar

3:19 min

Årets sommarvärdar för 2011 i Sveriges radio P1 har presenterats! För Västernorrlands del så har vi två representanter, det är Gina Dirawi och Martin Fröst .

Gina Dirawi

Ålder: 20 år
Uppväxt: Sundsvall
Titel: Bloggare och programledare

Sommarvärd torsdag den 18 augusti

Driver en av Sveriges största bloggar och har över 10 miljoner Youtube-träffar på sina sketcher om svennemorsan Bettan och syster Khadidje. Fick Expressens webbtv-pris vid Kristallengalan förra året liksom Roligast i bloggvärlden på Blog Awards. Är just nu aktuell som programledare för Ana Gina Show på SVT Play. Gjorde också valwebben där i höstas. Gick till slutaudition i Idol på TV4 2009. Ana Gina betyder "Jag är Gina" på arabiska.

- Att vara ung, tjej, ha utländska rötter och vara muslim är inte direkt fyra kriterier som är sådär jättebra att ha i dagens samhälle. Jag vill dela med mig av de svårigheter jag har stött på i dagens Sverige när det gäller att vara en del av "det svenska samhället" - men samtidigt inte glömma sitt ursprung. Vem är jag? Svennen? Blatten? Muslimen? Eller bara en ung tjej som kanske tänker lite för mycket?

Martin Fröst

Ålder: 40 år
Uppväxt: Sundsvall och Sollefteå
Titel: Klarinettist

Sommarvärd tisdag den 19 Juli

En av de mest omtalade konstmusikerna i världen just nu. Är enligt brittiska The Times "sannolikt den bäste nu levande klarinettisten". Framträder som solist med världsorkestrar på alla kontinenter och reser 250 dagar per år. Utsedd till Todays stars, Tomorrows Icons av Gramphone Magazine. Har gett ut en lång rad prisbelönta skivor och har genom sitt nytänkande ruskat om den traditionella konsertformen på den klassiska musikscenen.

- Jag tänkte berätta om konsten att knäcka ett revben, om rädslor, om ögonblicket och dess förunderlighet och om de fantastiska minuterna innan en entré i Royal Albert hall. Och så hur en lugn tisdagseftermiddag alltid har en tendens att spåra ur.