Norrbottnisk filmproduktion på frammarsh

Filmbranschen i Norrbotten växer så det knakar. Långfilmer, tv-serier och kortfilmer avlöser varandra. Men Filmpool Nord tror att filmproduktionen i länet skulle kunna bli ännu större.

I tolv års tid har Filmpool Nord arbetat med att etablera Norrbotten som filmregion. De delfinansierar långfilmer, dokumenterärer, kort- och novellfilmer.

Filmpool Nords hårda arbetet har börjat ge reultat. Förra året omsatte filmer inspelade i Norrbotten 135 miljoner kronor. Omkring hälften av pengarna har stannat kvar i länet. Men trots att det spelas in mycket film i Norrbotten vill Per-Erik Svensson, vd på Filmpool Nord att det satsas ännu mer. Men till det behövs ytterligare resurser:

- Idag gör vi tre till fem produktioner om året. I framtiden skulle jag vilja att vi gjorde upp emot sju per år, säger han.

Jämförelsevis gör filmjätten Film i väst ungefär 12 långfilmer om året.

I höst blir det premiär för två storfilmer. Dels ”Såsom i himlen”, Kaj Polacks första film på sexton år. I slutet av september visas ”Populärmusik från Vittula” i Pajala och långfilmen Pistvakt spelas in i slutet av augusti.