Mordet på Abbas Rezai

Hur ska hedersvåldet stoppas?

1:04 min

Abbas Rezai mördades under tortyrliknande former i en lägenhet i Högsby 2005. Den pågående rättegången mot hans flickväns bror och föräldrar har väckt debatt om hedersrelaterat våld.

Per Tobiasson från Stockholm vill byta ut ordet heder mot skam:

Hur vill du stoppa hedersrelaterat förtryck?

Hedersrelaterat förtryck är vardag för många unga i Sverige. Enligt  är
8 500 svenska ungdomar oroliga för att de inte ska få gifta sig med vem de vill - mest tjejer.

Regeringens utredare  öppnar nu för att

"Tvångsäktenskap bör kriminaliseras." Det säger regeringens utredare  i Dagens Nyheter.

Rega Svensson, Organisationen för kvinnors frihet säger att det går att stoppa hedersvåldet:

Juristen Amana Saraj Landin vill att Sverige lagstiftar om hedersbrott:

Regeringen lovar nu att ambassader ska hjälpa svenska ungdomar utomlands som riskerar tvångsgifte:

Ring 099-510 10 och diskutera frågan i Ring P1 live när vi sänder eller prata in ett meddelande på bandspelaren utanför sändningstid.

Lyssna på den prisbelönta dokumentären:

Bakgrund: Natten till den 16 november 2005 mördas 20-årige Abbas Rezai i en afghansk flyktingfamiljs lägenhet i ett hyreshus i Högsby. Han blir skuren, slagen och skållad till döds. Motivet är troligen hans relation med den då 16-åriga dottern i familjen. Kriminaltekniska fynd tyder på att flera personer deltog i dådet. Pappan, mamman och den då 17-årige sonen i familjen grips och åtalas småningom för mord.

I rätten tar sonen ensam på sig dådet. Pappan och mamman nekar till delaktighet. Både i Kalmar tingsrätt och i Göta hovrätt döms våren 2006 sonen som ensam skyldig. Enligt båda domarna var det ett hedersmord och domstolarna markerar att man inte tror på sonens berättelse. Men bevisningen mot föräldrarna bedöms som otillräcklig och de frias. I både tingsrätt och hovrätt vill nämndemän fälla även föräldrarna.

Sonen döms till fyra års sluten ungdomsvård och därefter utvisning. I slutet av strafftiden kommer han med nya uppgifter och pekar ut föräldrarna. Han begär resning och det beviljas av Högsta domstolen den 11 maj. Därmed tas målet upp igen i hovrätten.
Källa: TT