Nu får Lennart rena sitt avlopp i levande väggen

6:56 min

 

Efter sju års kamp mot myndigheterna har Lennart Svärd i Gammelgarn på Gotland fått rätt. Hans hemmabyggda levande vägg där gråvatten sakta sipprar genom odlingar av grönsaker och kryddor duger utmärkt för att rena det egna hushållets bad-, disk- och duschvatten.

- Vi är väldigt, väldigt glada att det äntligen blivit accepterat och godkänt. Det här öppnar för recirkulation av gråvatten. Vi har ju haft såna bra resultat här att det varit lika bra , eller till och med  bättre resultat på det renade vattnet, än det vi har i brunnen.

Lennart Svärd bor i ett litet hus som han byggt själv i Gammelgarn på sydöstra Gotland. Huset ligger i ett öppet landskap där dom enda träd jag ser är låga enar och lite buskar, det märks att det inte regnat ordentligt på ett tag för det är torrt i marken.

Lennart har jobbat länge med att skapa ett kretslopp för sitt bad, dusch och tvättvatten. Men han tar även hand om sitt toalettavfall enligt kretsloppstanken.

- Det bästa sättet att rena vatten det är att inte förorena det. Nittionio procent av föroreningarna i ett hushåll kommer från vattenklosetten. Har man väl släppt sitt urin och fekalier i vatten finns det nästan inget sätt att göra det rent igen.

 Dusch och tvättvattnet får sakta sippra genom odlingar av grönsaker och kryddor som är uppsatta på en vägg, både brevid och ovanpå varandra. I sju år har Lennart Svärd kämpat för att få tillstånd till att rena sitt eget såkallade gråvatten men också att ta tillvara regnvatten via taket på huset.

Metoden att rena vattnet på det här sättet har granskats av en fransk forskare på ett institut i Straubourgsom studerade vattenreningen under en månads tid hemma hos Lennart. Studien visade att det är ett effektivt sätt att rena vatten på och skapa ett kretslopp med vatten som blir så rent så att det går att dricka, särskilt intressant är detta i områden där det är ont om vatten kontaterar forskaren. Men om man skulle använda några giftiga kemikalier i systemet skulle det troligen bli förstört, men det är inget som oroar Lennart Svärd.