Ny tjänst ska locka bilister åka kollektivt

För att locka fler att lämna bilen hemma och istället åka kollektivt, så satsar nu Skånetrafiken i samarbete med Vägverket på en ny tjänst på sin hemsida. Genom att klicka i en ruta med titeln bil, så kan man nu även se vad det kostar, hur det påverkar miljön och hur lång tid det tar att åka bil jämfört med att ta tåget eller bussen till en särskild plats.

–För att attrahera nya resenärer, så måste vi vinna dem på bilsidan, och då är det ju bra om man kan jämföra vad vi på kollektivsidan är bra och dåliga på, säger Krister Nordland, teknisk chef på Skånetrafiken.

För att räkna ut hur lång tid det tar för de olika transportsätten så har Skånetrafiken genom Vägverket fått tillgång till en vägdatabas som visar hastigheterna på olika vägar i Skåne. Sökfunktionen uppdateras sedan kontinuerligt med aktuella uppgifter om väder, vind, olyckor och annat som kan påverka restiden.

När det gäller miljöpåverkan så har man räknat ut ett genomsnittsutsläpp per person och kilometer för både buss, bil och tåg, och priset är en jämförelse av kollektivtrafikens biljettpriser och bensin- och slitagekostnader för bilen.

Skånetrafiken har kritiserats hårt för bland annat återkommande förseningar i tågtrafiken, något som säkert gjort att många valt bort att åka kollektivt och tagit bilen istället, trots att det är ett sämre val ur miljösynpunkt. Frågan är om en utökad sökfunktion kan få missnöjda eller skeptiska resenärer att återfå förtroendet för Skånetrafiken.

–Vi vill ha ett högt förtroende alltid, och där vi misslyckas ska vi så klart se till att bli bättre, säger Krister Nordland.