Greker i ny generalstrejk mot sparplaner

2:37 min

I dag kommer bland andra de statsanställdas förbund i Grekland, fackförbundet Adedy, att genomföra en ny generalstrejk. Samtidigt kommer det att hållas en rad protestmöten på flera platser i staden och en stor demonstration utanför parlamentet vid Syntagmatorget.

Varje dag sedan drygt tre veckor tillbaka demonstrerar framförallt ungdomar, men även andra Atenbor utanför parlamentet. Sent igår kväll var ett par tusen demonstranter där, Syntagmatorget Folkförsamling som de kallar sig.

I dag kring elvatiden svensk tid kommer gatorna i centrala Aten att bli fullproppade, det tror i alla fall Manos Kappas som är en av arrangörerna för Syntagmatorgets Folkförsamling. 

Manos Kappas liknar dagens väntade demonstration vid en flod av människor som kommer att översvämma gatorna, minst en halv miljon säger han. Och det kommer att bli en jättemanifestation med tanke på att de statsanställda går ut i en generalstrejk på nytt och tänker marschera mot parlamentet.

Samtidigt ska premiärministern Giorgos Papandreou i dag överlämna regeringens sparprogram till parlamentet för diskussion och sedan omröstning i slutet av månaden.

Frågan är bara om parlamentarikerna kommer att lyckas att ta sig in i parlamentet. En del av demonstranterna har sagt att de tänker blockera alla ingångarna dit. Redan under gårdagskvällen kunde jag se hur polisen börjat rusta upp inför dagen. Bland annat har man kört fram vattentankbilar med vattenkanoner för att skingra demonstranter om det blir våldsamheter på nytt -  och 1500 poliser ska bevaka demonstrationerna.

Det här blir en ordentlig utmaning för den grekiska regeringen som nu dagligen brottas med nya problem. Det senaste bakslaget kom i går, när två av regeringspartiets Pasoks egna parlamentariker förklarade att de tänker rösta ned regeringens sparplansförslag.

En av dem, Georgius Lianis, satt fram tills i går i Pasokpartiets högsta ledning, varifrån han avgick och förklarade att han även lämnar partiet och blir oberoende kandidat i parlamentet i stället. I sitt avskedsbrev till premiärministern Papandreou skriver avhopparen att regeringen måste berätta sanningen för folket och att han avgår då han vill kunna gå på gatorna utan att bli antastad framöver.

Nu fruktar Pasokregeringen ytterligare avhopp, vilket skulle kunna bli ödesdigert. Fram tills i går hade man 155 av 300 röster i parlamentet. Med ytterligare ett par avhopp har man inte ens majoriteten av rösterna längre.