Död val lockbete för djuphavsdoldisar
Marinbiologer i Bohuslän har sänkt en död vikval i Kosterfjorden. Förhoppningen är nu att det sönderfallande kadavret ska locka fram djuplevande organismer som forskarna aldrig kunnat studera tidigare.
Det var redan i höstas som kadavret av den döda vikvalen upptäcktes, flytande i vattnen utanför Strömstad. På initiativ från forskare på Tjärnö marinbiologiska laboratorium bogserades valen till en lämplig del av den djupa Kosterfjorden, där kadavret sänktes till botten.
Med hjälp av undervattensteknik har forskarna sedan dess hållit valkroppen under uppsikt. Förhoppningen är nu att det här smörgåsbordet ska locka fram djuplevande arter som man tidigare inte kunna observera.
Fortsätttning på tidigare projekt
– Valens skelett innehåller en speciell sorts oljor som en hel del organismer här nere lever av, berättar Thomas Dahlgren på Tjärnö marinbiologiska laboratorium.
Han tillhör en grupp forskare som studerat liknande valkadaver som man upptäckt på bottnar i Stilla havet. Här, på över 1000 meters djup, har man upptäckt en mängd organismer som man tror överlevt här just för att de specialiserat sig på att äta döda valar som sjunkit ner hit från ytan.
Kosterfjordvalen ändå speciell
Den döda valen på västkusten ligger inte djupare än 125 meter, men det är det först valkadaver, i eller i närheten av Atlanten, som studeras på det här sättet. Och tack vare det betydligt beskedligare djupet hoppas forskarna nu kunna studera nedbrytningsprocessen, och de organismer som står för den, på ett betydligt mer detaljerat sätt än någonsin tidigare.