Ny generalstrejk kopplar grepp om Grekland

2:19 min

Generalstrejken i Grekland började märkas under förmiddagen med störningar i allmänna kommunikationer och stängda kontor. Samtidigt har nya protester mot regeringens nedskärningar hörts på gatorna.

Ett stort uppbåd av demonstranter har samlats i Aten och polisen har använt tårgas sedan de överösts med vattenflaskor, påkar och burkar från uppretade människor.

– Bland demonstranterna finns anarkisterna och de är precis som polisen utrustade med gasmasker. De vill ha bråk och det är de som har provocerat, rapporterar vår korrespondent Vladislav Savic.

I folkhavet finns också fackförbund representerade, liksom vanliga demonstranter med såväl barnfamiljer som präster.

Många protesterande har befunnit sig på torget utanför parlamentet i tre veckors tid. Under onsdagsmorgonen reste polisen barrikader för att ledamöter obehindrat skulle kunna ta sig fram till parlamentsbyggnaden.

Premiärminister Giorgos Papandreou överlämnar i dag regeringens sparprogram till parlamentet för diskussion. En omröstning ska sedan hållas i slutet av månaden. Frågan är hur det kommer att gå.

– Det blir allt sämre utsikter. I går deklarerade två parlamentariker att de tänker rösta emot regeringen, rapporterar Vladislav Savic.

I går samlades EU:s finansministrar till möte, men trots att ett nytt räddningspaket till Grekland stod högt på dagordningen lyckades man inte komma överens om några framsteg i processen.