Hårda tongångar i riksdagsdebatten i dag

1:43 min

För första gången möttes socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och statsminister Fredrik Reinfeldt i en ordentlig debatt - riksdagens partiledardebatt. Fredrik Reinfeldt ifrågasatte varför Juholt vill slopa regeringens senaste sänkning av inkomstskatten.

– Du vill alltså ta bort och bekämpa det som har gett svenska undersköterskor en 13:e månadslön. Hur kan du försvara den politiken, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Om det var så att du verkligen var genuint intresserad av att höja inkomsterna för undersköterskor så kunde du ha valt att anslå mer medel så att vi hade kunnat höja lönerna, svarade Håkan Juholt.

– Problemet är att de skattelättnader som vi har gjort för vanligt folk, de tar ni ju sedan inte bort. Ni är ju bara emot dem före de genomförs, när de är genomförda är de god socialdemokratisk politik, svarade Fredrik Reinfeldt.

– Du har ju inte ens längre stöd för dina jobbskatteavdrag i det egna finanspolitiska rådet, sa Håkan Juholt.

Reinfeldt fortsatte med att kritisera Juholt för att indirekt utlova dyra reformer framöver genom att kritisera låga löner i offentlig sektor och låga pensioner.

– Högre pensioner, högre löner till offentliganställda, mer till kulturen, mer till de som jobbar, mer till de som inte jobbar, mer till alla de som funderar på att jobba, mer till de som har jobbat, mer till allt, mer till alla. Det är inte ansvarsfullt. Det håller inte ihop, sa Reinfeldt.

– Vi kommer inte att lägga ett enda ofinansierat förslag här i Sveriges Riksdag, men vi har högre ambitioner med Sverige än att endast passivt sänka skatter, sa Juholt.

Inför debatten så föreslog Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att de rödgröna och Sverigedemokraterna tillsammans skulle kunna försöka få igenom förslag där de har samma uppfattning, när budgeten behandlas av riksdagen i höst.

Åkesson tog upp förslaget i debatten med Juholt.

– Arbetsmarknadspolitiken, satsningar på barnfamiljer och sjuka. Är Håkan Juholt beredd att tillsammans med den övriga oppositionen ta ansvar för de man lovade väljarna, undrade Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson.

– Jimmy Åkesson, jag räknar inte Sverigedemokraterna till riksdagens opposition. I nio av tio av omröstningarna stödjer ni regeringen, svarade Håkan Juholt.

Juholt tog alltså avstånd från eventuellt samarbete och lovade i replik med Reinfeldt, liksom Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, att stå bakom de finanspolitiska reglerna - som gör det lätt för regeringen att få igenom sin budget.

I debatten kritiserade folkpartiledaren Jan Björklund att den samlade opposition nästa vecka tänker rösta igenom förändringar i reglerna för utländska företag som tillfälligt arbetar i Sverige i en replik med Fridolin.