Partiledardebatten

Reinfeldt: Juholt är ansvarslös

1:37 min

I dag var det dags för den allra första debatten mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Reinfeldt anklagade Juholt för att vara ansvarslös.

 – Högre pensioner, högre löner till offentliganställda, mer till kulturen, mer till dem som jobbar, mer till dem som inte jobbar, mer till alla de som funderar på att jobba, mer till dem som har jobbat, mer till allt, mer till alla. Det är inte ansvarsfullt. Det håller inte ihop, sa Reinfeldt.

– Vi kommer inte att lägga ett enda ofinansierat förslag här i Sveriges Riksdag, men vi har högre ambitioner med Sverige än att endast passivt sänka skatter, sa Juholt.

Debatten handlade delvis om att oppositionen inklusive Sverigedemokraterna vill höja ersättningen i a-kassan, satsa mer på sjuka och är kritisk till fler jobbskatteavdrag.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menade att hans parti och de rödgröna i höst skulle kunna skriva ett ihop ett budgetalternativ enbart utifrån de punkter där partierna är överens - och i övrigt ta regeringens förslag och därmed kunna rösta igenom viktiga förändringar.

– Är Håkan Juholt och de övriga partierna i den övriga oppositionen beredda att ta till de skarpa verktyg som finns för att driva igenom det här. I så fall, låt oss göra det, sa Jimmy Åkesson.

Men Håkan Juholt var efter debatten tveksam till Åkessons förslag.

– Vi kommer inte att lägga några gemensamma förslag med Sverigedemokraterna. Vi kommer att lägga förslag som vi tror på, säger Håkan Juholt.

Klart är att Fredrik Reinfeldt nu tycker att oppositionen vunnit väl många delsegrar i riksdagen och att den inte bör stoppa regeringens politik genom lösningar som ligger i utkanten av budgetreglerna.

– Riksdagen har alltid det ultimata vapnet om ni vill byta regering i misstroendevotum. Det finanspolitiska ramverket sa just detta. Sverige måste också kunna regeras från en minoritetsregering, när den samlade oppositionen inte är överens om vart vi ska, sa Fredrik Reinfeldt.

Men riksdagsdebatten handlade inte bara om vad oppositionen kan få igenom för sakfrågor.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly ifrågasatte gång på gång att privata företag får driva exempelvis skolor och vårdcentraler.

– När vinstintresset kommer in inom välfärden då är inte fråga längre. Vem har störst behov av vården? Utan då är fråga, vem kan vi tjäna mest pengar på att vårda, sa Lars Ohly i en debatt med kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Jag vill ha fler aktörer, fler vårdcentraler. Lars Ohly vill ha kvar ett gammalt system där landstingspolitiker bestämmer sig för att stoppa nya utförare, sa Göran Hägglund.