Lördag 14 augusti

Tragedin i Darfur

I höstsäsongens första program intervjuar Konflikt bland annat John Ryle, brittisk Sudan-expert.

Varför, till exempel, påstår arabvärlden att den israeliska lobbyn överdriver katastrofen? Ligger det något i påståendena i israeliska tidningar om att Darfur-tragedin bottnar i arabisk etnocentrism? Dessa, och andra frågor, diskuterar vi också med Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens nyheter .

Mer i programmet - kampanjarbetet inför det amerikanska presidentvalet: i ett reportage från Washington möter vi Elizabeth Bagley som säljer biljetter à 25 000 dollar till en middag med demokraternas presidentkandidat John Kerry, och som själv skänkt miljonbelopp till demokraterna.

Vi ringer också upp Robert Taylor, brittisk journalist som ifrågasätter Shakespeares storhet. Han undrar vilka britter som egentligen förstår den ålderdomliga engelskan och de trassliga intrigerna i Shakespeares dramer? Men hur ställer sig några svenska Shakespeare-regissörer till den frågan? Går det att jämföra den brittiska scenen med den svenska? Reportage i Konflikt.

Den här lördagen tilldelas författaren Sigrid Combüchen årets Selma Lagerlöf-pris i Sunne och kulturjournalisten Lena Jordebo har intervjuat henne om den senaste romanen ”En simtur i sundet” och om de simmande kvinnorna i några aktuella skönlitterära verk.

Detta och och mer i lördagens program, där man också kan höra våra inrikeskorrespondenter Inez Abrahamzon och Reza Yasdani, Agneta Pleijel som talar om vad hon är avundsjuk på, Lindroths lexikon och Radioteaterns Hissen, denna gång ”Ta tjuren vid hornen” av Gunilla Abrahamsson.