Ny grekisk regering inom kort

1:48 min

Den grekiske premiärminstern Giorgos Papandreou väntas när som helst presentera sin nya regering. Men nu väntar hårda strider både inom regeringspartiet, socialistiska Pasok och sedan i parlamentet eftersom då i stort sett alla partier kräver nyval.

Den grekiska regeringen har hamnat i ett nästintill omöjligt läge. De egna grässrötterna, liksom en stor del av befolkningen och de mäktiga fackföreningarna vägrar gå med på nya sparpaket. Samtidigt kräver långivarna just detta.

Efter att under gårdagen först ha bjudit in oppositionen till en koalitionsregering och sedan gått med på att avgå gjorde Papandreou en ny u-sväng när han meddelade att han bildar en ny regering.

Men regeringens problem kvarstår och växer. I dag hoppade ytterligare två Pasok-parlamentariker av från partiet, den tredje och den fjärde den här veckan som hoppar av eller säger att man tänker rösta ned regeringens sparpaket.

Upproret inom Pasok är långt i från slut. Även om Papandreou nu försöker blidka opinionen genom att ersätta den hårt kritiserade finansminstern, som anses vara hjärnan bakom det hårda sparpaketet. Några av de mer motsträviga ministrarna väntas också ersättas.

Under dagen har dessutom uppgifter om ett öppet uppror inom Pasok. 35 parlamentariker har skrivit på ett upprop för att hålla ett krismöte om förtroendet för premiärminister Papandreou. För att ett sånt möte ska kunna tvingas fram krävs att 52 parlamentariker skriver på.

Men regeringspartiet är i kris med ständigt dalande opinionssiffor. Vid förra valet fick man egen majortiet i parlamentet men enligt opinionsundersökningar är Pasok inte ens största partiet längre. I stället är konservativa Ny Demokrati stört med en marginal på fyra procent.

När väl den nya regeringen presenterats så väntar förtroendeomröstning i parlamentet med tre dagars debatt och omröstning på tisdag. Om oppositionen står kvar vid sitt ord med krav på nyval lär inte regeringen överleva så värst länge. Det kan försätta landet i en ännu djupare kris. För tiden är nu knapp och nyval tar tid att genomföra - och statskassan står tom om knappt fyra veckor.