EU-KOMMISSIONEN

Sverige uppmanas att ändra sin vargpolitik

1:07 min

Att Sverige tillåter licensjakt på varg har retat upp EU-kommissionen. Den anser att jakten bryter mot reglerna om skydd för hotade harter. Och i dag fattades ett beslut i Bryssel som innebär att frågan flyttats ett steg närmare EU:s domstol.

EU-kommissionens beslut i dag innebär att Sverige kommer att få något som kallas ett motiverat yttrande.

Där slår miljökommissionären Janez Potocnik fast att Sveriges vargpolitik och EU:s naturskyddsregler inte går ihop.

Sverige uppmanas därför att ändra sin politik.


Kommissionen missnöjd
Trots ett drygt år av kontakter mellan kommissionen och den svenska regeringen är EU-kommissionen fortfarande missnöjd på en rad punkter.

Det handlar licensjakt, det som gjorts - eller inte gjorts - för att komma till rätta med inaveln i den svenska vargstammen och den begränsning regeringen satt av att antalet vargar i Sverige ska vara tvåhundratio.

Det motiverade yttrande svenska regeringen kommer att få ska besvaras inom två månader. Det betyder att regeringen har ytterligare en chans att försöka undvika att ärendet hamnar i EU-domstolen i Luxemburg.


Stämningsansökan
Om EU-kommissionen inte godkänner det sista svenska svaret i skriftväxlingen kommer EU-kommissionen att lämna in en stämningsansökan till EU-domstolen som får avgöra frågan.

Det har tagit ganska lång tid för EU-kommissionen att komma fram till dagens beslut.

Något som enligt uppgift till Ekot beror på att den svenska regeringen gjort stora ansträngningar för att förhindra eller skjuta upp det beslut EU-kommissionen i Bryssel fattat i dag.

Dalanytt
dalanytt@sr.se