EU:s räddningsfond måste bli större

Krisen i Grekland visar att EU:s räddningsfond för krisländer måste byggas ut kraftigt. Det säger nu Nout Wellink, styrelseledamot i Europeiska Centralbanken, ECB.

Ett nytt räddningspaket till Grekland innehåller så många osäkra faktorer att krisen riskerar att spridas till bland annat Portugal och Irland. Då behöver också EU:s skyddsnät byggas ut, hävdar Nout Wellink i en intervju med den nederländska tidningen Het Financieele Dagblad.

EU:s kommande permanenta räddningsfond är tänkt att innehålla 750 miljarder euro, nästan 7 000 miljarder svenska kronor, men Nout Wellink säger nu att fonden bör dubbleras, upp till 1 500 miljarder euro.

Bakgrunden till utspelet är den maktstrid som just nu utkämpas kring ett kommande andra räddningspaket för krisande Grekland. Framför allt Tyskland pressar på för att banker och andra privata företag som har lånat ut pengar till grekiska staten måste hjälpa till. Till exempel genom att förlänga återbetalningstiden för sina lån med upp till sju år. Men Europeiska Centralbanken håller emot och säger att alla direkta krav på privata långivare att ställa upp riskerar att orsaka nytt finansiellt kaos, kanske i klass med den finanskris som paralyserade världen för snart tre år sedan.

Nu vill alltså Nout Wellink sätta en slags prislapp på vad det skulle kunna kosta eurozonens skattebetalare om tyskarna lyckas köra över ECB i den pågående förhandlingarna.