Kiruna

Rekordballong lyfter från Esrange

4:09 min

En jätteballong, stor som två Globen, ska snart skickas upp från Esrange.  Från en höjd av cirka fyra mil ska den mäta kosmisk strålning från Krabbnebulosan som befinner sig ungefär 6.500 ljusår från Jorden.

Det Mark Pearce forskar på kan för oss oinsatta te sig en aning ogreppbart. Neutronstjärnor uppstår ur kollapsade stjärnor och har ofattbar stark gravitation - tvåhundra miljarder gånger starkare än på jorden. De är så tätt sammanpackade att en tesked av en neutronstjärna skulle väga en miljard ton på jorden.

Det professorn är särskilt intresserad av är så kallade pulsarer, strålning som sänds ut från neutronstjärnorna i omgångar. Han berättar att det var en doktorand, Jocelyn Bell, som upptäckte dom i slutet av 60-talet, men den unga doktoranden trodde då hon upptäckt något helt annat.

Teknikerna jobbar för fullt med att färdigställa nyttolasten, det vill säga teleskopet. Men den enorma ballongen som när den rullas ut mäter trehundra meter och fylls med 6500 kubikmeter helium, den ligger fint ihoprullad i en trälåda. Materialet i ballongen är inte tjockare än en vanlig frysåpse i plast.

En enda liten osynlig fettfläck på ballongen kan räcka för att den inte ska kunna fullfölja sitt uppdrag. Väl uppe i stratosfären fryser fettet och orsakar hål i plasten.

Efter att ballongen Pathfinder nått sin maxhöjd på 40 kilometer ska den följa västanvinden mot Kanada och under femton dygn samla in data till Mark Pearces forskarteam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio