Ockelbo

Vindkraft ger jobb

1:41 min

Just nu så planeras flera stora vindkraftsparker runt om i Ockelbo kommun. Redan i sommar så beräknas ett 40-tal kraftverk kunna börja byggas i trakterna kring Jädraås.

Efter en kilometers bilfärd på krokiga vägar genom skogen så är vi uppe på åsen där alltså utsikten nog kommer att vara en helt annan om bara några månader. Ett företag på Gotland har tillsammans med Bergvik Skog bildat bolaget Jädraås Vindkraft AB. De har fått tillstånd att sätta upp 66 vindkraftverk på gränsen mellan Ockelbo och Dalarna.

På Jädraåssidan handlar det om ett 40-tal verk som kommer att sträcka sig drygt 100 meter upp i luften. Byggstart är planerad till augusti. Christer Lundquist berättar att vindkraften kommer att påverka byn på flera sätt.

– För det första så är det ju ett intrång. Det kommer att påverka jakten och det är klart att alla inte jublar över det. Men markägarna är glada eftersom de får arrende för att verken står där. Sedan får ju byn ett uppsving när ungefär 200 personer kommer att vara sysselsatta under byggperioden.

Men det finns också en förhoppning om arbetstillfällen på lång sikt.

– Åtminstone ett tiotal personer behövs för att sköta underhållet. De här verken ska snurra i 15 till 20 år. Vår dröm är ju att det är barnfamiljer som kommer att bosätta sig här så att vi får ännu fler barn i skolan.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se