Grekisk regeringsombildning dröjer

1:57 min

Regeringspartiet Pasok håller krismöte under natten för att försöka hålla ihop regeringen. Premiärminister Papandreuo har hållit ett brandtal inför riksdagsgruppen för att övertala dem att ställa upp på sparpaketet. Flera avhopp från partiet har fördröjt ombildningen som nu istället utlovats till klockan åtta svensk tid i morgon fredag.

I sitt tal erkände Papandreuo att misstag hade begåtts men också att han hade kämpat för Grekland över hela jordklotet under de senaste 20 månaderna.

– Jag förstår folkets lidande och den ilska som allt detta väcker och en del av de orättvisor som sparpaket kan skapa, sade han.  

– Men ilskan kan inte rädda landet från statskonkurs, nu är det inte tid att ge upp utan nu är det tid att säga ja till viktiga förändringar.

Papandreuo fick stående ovationer av riksdagsgruppen efter talet men det är oklart om han har lyckats övertyga skeptikerna i partigruppen. Det krävs för att sparpaketet inte ska röstas ned i parlamentet.

Lyckas inte det är den enda utvägen att regeringen avgår.  

Papandreou skulle egentligen under ha presenterat en ny regering under dagen. Men flera avhopp från partiet har fördröjt ombildningen som nu istället utlovats till imorgon bitti klockan åtta svensk tid.

På gatorna i Aten verkar man ha förlorat tålamodet och tron på politikerna.

– Just i den här stunden säljer regeringen ut det sista som är värt någonting i Grekland, våra företag, säger en Atenbo.

– Jag litar inte längre på någon.

En annan ung man säger att han tror på premiärminister Papandreou men att det är systemet det är fel på. Hans kompis tror att något helt annat kan rädda Grekland.

– Jag tror på militären de är de enda som kan rädda det här landet.

Du skämtar med mig?

– Nej, för fyrtio år sedan styrde juntan landet. Då var det ordning, svarar den unge mannen.

Det här åsikterna stämmer säkert inte överens med majoriteten i landet. Men det som de flesta just nu uttrycker är ett politiker- och systemförakt.